Ministar finansija

Ministar finansija Hekuran Murati rekao je da je danas za Vladu započeo Nacrt uredbe o obustavi opštinskih usluga za naplatu neplaćenih obaveza poreza na imovinu, piše IndeksOnline.

Prema njegovim riječima, nakon odobrenja vlade, građani više neće morati obezbjediti potvrdu prilikom registracije vozila, stoji u objavi na Facebooku.

Za registraciju vozilaviše neće biti potrebna potvrda o plaćenom porezu na imovinu!

Danas sam u Vladi započeo Nacrt uredbe o obustavi opštinskih usluga radi naplate neplaćenih obaveza poreza na imovinu.

Ova uredba određuje usluge koje opština može obustaviti u slučaju da stranka ima neplaćene obaveze po osnovu poreza na imovinu.

Trenutno, da bi registrirao automobil, vlasnik automobila mora također zatražiti dokaz da nema dugove za porez na imovinu.

Novim nacrtom uredbe, nakon što ga Vlada odobri, građani više neće morati obezbjediti potvrdu prilikom registracije automobila.

Time se pojednostavljuje postupak registracije vozila jer se uklanja obaveza koja je u stvari bila teret samo onima koji su uredno platili račune za porez na imovinu (neko ko nije platio porez uopšte nije pokušao obezbjediti ovu potvrdu).

Također se smanjuje broj neregistriranih vozila, što je jedan od kriterija za članstvo u Zelenoj karti, te ukidanje graničnih polisa osiguranja za naše sunarodnike.

Građani, međutim, moraju redovno plaćati račune za porez na imovinu, čak i nakon ukidanja ove obaveze, jer će se novim zakonom koji uređuje ovo pitanje, sve osobe koje imaju dugove veće od 300 eura, biti ganjani preko sudskog izvršitelja.