Dvojno državljanstvo

Centralna izborna komisija (CIK) našla se pred izazovom - kako će glasati birači koji imaju i makedonsko državljanstvo, pošto se istog dana, 17. oktobra, održavaju lokalni izbori i na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji, prenosi Lajmi.

Sjeverna Makedona ima iste procedure identifikacije birača kao i Kosovo, a to znači da bi biraču sa Kosova, ako bi glasao prvo u Sjevernoj Makedoniji, bilo problematično da glasa i na Kosovu, jer bi na njegovom prstu ostali tragovi spreja koji se prska na biračkom mjestu.

Ova tema izazvala je raspravu na sjednici CIK-a, a njeni članovi zatražili su od Sekretarijata CIK preporuku kako da se postupi u tim slučajevima. Glavni sekretar CIK-a Burim Ahmetaj rekao je da će preporuku doneti iduće nedjelje. On je naveo da je bilo zahteva građana iz Kačanika i opštine Elez Han, koji imaju državljanstvo i Kosova i Sjeverne Makedonije da im se omogući da glasaju i na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji.

Član CIK-a iz Alijanse za budućnost Kosova Ibrahim Selmanaj rekao je da ovo pitanje ne bi trebalo da zabrinjava CIK, jer smatra da bi glasači trebalo da izaberu da li im je prioritet da glasaju na Kosovu ili u Sjevernoj Makedoniji.

Član CIK-a iz Pokreta Samoopredjeljenje Sami Kurteshi naveo je bi CIK trebalo da donese odluku o ovom pitanju, jer problem može da bude verifikacija ultraljubičastim zracima.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net