Specijalni sud

Stručnjaci za rad Specijalnog suda za zločine OVK smatraju da su se stekli potrebni uslovi da se optuženim bivšim čelnicima - Kadriju Veseliju, Jakupu Krasniqiju i Rexhepu Selimiju omogući izlazak u kućni pritvor, prenosi Reporteri.

Zahtjev za puštanje u kućni pritvor bivši čelnici OVK koji se nalaze u pritvoru u Hagu više puta su tražili, ali je sudija za prethodni postupak Nicholas Guilhot to odbacivao.

Ipak, nakon odluke Apelacionog suda da poništu odluku sudije za prethodni postupak Nicholasa Guilhota, čini se da je njihovo puštanje u kućni pritvor izvesnije, piše portal.

Advokat Artan Qerkini smatra da je odobrenje zahtjeva očekivano.

"Nakon ove sudske odluke kućni pritvor je vrlo moguć. Sudija za prethodni postupak treba da zatraži od Policije Kosova odgovor da li je u stanju da ispuni uslove koje je postavio sudija za prethodni postupak, ako on odluči da se mjera hapšenja zameni kućnim pritvorom”, rekao je Qerkini za RTV Dukagjini.

Policija Kosova izrazila je spremnost da izvrši naloge Specijalizovanih vijeća u Hagu za zaštitu lidera OVK, ako se to od njih traži, prenela je sinoć Gazeta express.

Nakon što je u medijima objavljeno da Policija Kosova nije dala dovoljne garancije za zaštitu lidera OVK, koji su Hagu, policija je navela da je posvećena ispunjavanju svih zakonskih obaveza iz svog mandata i da ima kapacitete da ispuni zahtjeve Tužilaštva, Suda ili Specijalizovanih vijeća.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri