Ekonomski rast Kosova

Novac koji iz dijaspore stiže na Kosovo iz godine u godinu sve je veći, a za sedam meseci ove godini poslato je 750 miliona eura, što je rekordna vrijednost u posljednjih 20-tak godina, prenosi Ekonomia Online.

Prema mišljenju Lirima Krasniqija iz organizacije "Germin“, ove doznake imaju izvanredan uticaj na kosovsku ekonomiju, uzimajući u obzir pandemiju i poslovne gubitke.

"Objavili smo grafikon koji se odnosi na doznake za ovu godinu, odnosno do avgusta, a ono što smo primjetili je da imamo rekordan broj doznaka iz dijaspore u poređenju sa poslijeratnim godinama, govorimo o periodu januar-avgust gdje je cifra od 750 miliona eura“, rekao je Krasniqi.

On ističe da je ovo samo novac koji je poslat iz inostranstva, ne računajući ono što su državljani Kosova koji žive u inostranstvu potrošili tokom godišnjih odmora koje su proveli u domovini.

Krasniqi naglašava da pomoć dijaspore doprinosi očuvanju društvenog mira, jer mnoge porodice imaju svoj izvor iz doznaka.

Ono što, po njegovom mišljenju nije dobro, je to što se taj novac uglavnom koristi za svakodnevnu potrošnju.

"Mora postojati državna strategija ili politika i da bi se privukle investicije. Međutim, postoje takvi instrumenti koji mogu imati veći uticaj na kosovsku ekonomiju", kaže Krasniqi.

Povećanje potrošnje sa dolaskom ljudi iz dijaspore doprinijelo je ekonomskom rastu Kosova za 2021. godinu, prema izvještaju "Konkurencija i oporavak nakon pandemije Covid-19", koji je predstavila Svjetska banka.

Prema podacima iz ovog izvještaja, do kraja ove godine ovo povećanje će iznositi 7,1 odsto, u odnosu na smanjenje od 5,3 odsto koje je bilo prošle godine.