Proces zasnovan na šest principa

Bivši ministar za evropske integracije Kosova Blerim Reka istakao je da je vrijeme za oživljavanje proširenja EU na Zapadni Balkan i da pokretanje tog procesa, po njemu, mora da bude zasnovano na šest principa, prenosi Koha.

Reka je dan prije održavanja Samita EU-Zapadni Balkan u Sloveniji naglasio da ne očekuje da će na samitu doći do proširenja, ali je dodao da nastavak "status kvo" kada je u pitanju proširenje zabrinjava i Sjedinjene Američke Države, koje traže punu integraciju regiona.

"Nakon 20 godina, vrijeme je za oživljavanje proširenja EU na Zapadnom Balkanu. Proces se mora pokrenuti na osnovu šest principa: geostrateški interes, demokratske reforme, post-konfliktno proširenje, uključivanje u članstvo paketa i punopravno članstvo, bez zamjene alternativama", istakao je Reka.

Reka je dodao da bi dalje odlaganje članstva regiona u EU stvorilo geopolitički vakuum, koji bi mogle da popune Rusija i Kina.

"Uz prijetnju jugoistočnim granicama EU, takav ‘istočni’ Balkan bi izazvao bezbjednost Zapadne Evrope. Uklanjanje takve prijetnje ne može se postići, ako je Balkan izvan EU", rekao je on.

Jačanje vladavine prava i nezavisno sudstvo putevi su kojima bi zemlje Balkana trebale da idu, smatra Reka i dodaje da bi to sprečilo "upliv istočnih autoritarnih režima".

Reka je ocjenio da je dinamika proširenja vitalna za mir u regionu i sprečavanje zloupotrebe zamrznutih sukoba.

"Na kraju krajeva, sama EU je bila mirovni projekat za bivše zaraćene države. Zašto se ova priča o uspjehu ne bi ponovila kako bi se okončala balkanska neprijateljstva", upitao je Reka.

Predložio je da šest zemalja Zapadnog Balkana pristupi EU na isti način kao i u slučaju kada je došlo do velikog proširenja na 12 severoistočnih i euro-mediteranskih država.

"Time bi se sprečile bilateralne blokade prvih država članica sa Balkana, na zemlje koje be trebalo da pristupe. U suprotnom, sadašnje članice sa Balkana bi mogle da stave veto na pristupanje ‘istorijskog neprijateljskog susjeda’. Balkanski virus bi zarazio EU i umjesto evropeizacije Balkana dogodila bi se balkanizacija Evrope", precizirao je Reka.

Prema njegovim riječima, proširenje EU može da funkcioniše samo ako obuhvati sve zemlje Zapadnog Balkana.

"Brisel mora da nastavit sa inkluzivnom politikom svih šest zemalja u regionu, ne dozvoljavajući unilateralnim interesima svojih država članica da ponište multilateralni karakter te organizacije. Veto ostaje pravo država članica u Evropskom savjetu, ali ne pomaže procesu donošenja odluka u proširenju EU", smatra Reka.

Dodaje da se članstvo ovih zemalja ne može zamjeniti "Otvorenim Balkanom" ili "zonom slobodne trgovine" ili "statusom posmatrača".

"Oni ne vode punopravnom članstvu u EU, već samo održavaju ostatak regiona na periferiji Evrope, sa iluzijom da će jednog dana postati članice EU", zaključio je Reka.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore