Univerzitetski profesor

Univerzitetski profesor Milazim Krasniqi smatra da dogovor postignut prije nekoliko dana o registarskim tablicama “nije riješio nijedan problem”, prenosi Ekonomija onlajn.

Krasniqi je istakao da je sporazum privremen i dodao da je i Jens Stoltenberg rekao da se radi samo o prevazilaženju trenutne situacije.

“Sami modaliteti takvih sporazuma nisu ni meso ni riba. Pošto se igra na kosovskom terenu, to ide na štetu Kosova", rekao je Krasniqi za "InfoMagazin".

Prema njegovim riječima, stav koji je zauzela Evropska unija je nepravedan.

"Stav Evropske unije je nepravedan, Srbiji se daju privilegije i Kosovo se ne tretira kao država, pa su ti sporazumi nepravedni", rekao je Krasniqi.

On je naveo da čak i Amerika ne tretira Kosovo kao da je jednako sa Srbijom, jer "uklanjaju Srbiju od Rusije".

Krasniqi je istakao da Srbija smatra uspešnim uklanjanje Specijalne jedinice policije Kosova sa prijelaza na sjeveru Kosova, vraćanje registarskih oznaka KM, a prema njegovim riječima, to otvara put Srbima da insistiraju na formiranju Zajednice srpskih opština.

"Srbija je uklanjanje ROSU sa sjevera smatrala najvećim uspjehom, drugi uspjeh je vraćanje tablica KM, a otvoren je i put za formiranje Zajednice srpskih opština", rekao je Krasniqi.

Ipak, kako kaže, stvaranje unutrašnjeg jedinstva povećalo bi moć Kosova u pregovorima.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online