Nove mjere u narednom periodu

Premijer Kosova je rekao da reciprocitet nije uveden zbog osvete niti inata, nego smatramo da je to zdrav princip dobrosusjedskih odnosa, koji se zasniva na konceptu jednakosti.

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je u ponedjeljak da će Kosovo dodatno reducirati uvoz iz Srbije, kroz mjere koje će poduzeti u narednom periodu.

To je rekao reagirajći na optužbe lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja, koji ga je tokom sjednice Skupštine Kosova optužio da ne radi ništa na zaštiti lokalnih proizvođača.

Kruti je kazao da je cilj pojačati trgovinsku saradnju s Albanijom.

“Reciprocitet nije uveden zbog osvete niti inata, nego smatramo da je to zdrav princip dobrosusjedskih odnosa, koji se zasniva na konceptu jednakosti”, rekao je Kurti.

‘Do uzajamnog priznanja’

“Kosovo i Srbija ne mogu imati nejednake, asimetrične odnose. Stoga ćemo se, kao nezavisna država, kao demokratska Vlada Republike Kosovo, zalagati za potpuni reciprocitet, koji bi donio pravdu u našim odnosima.”

“Naravno da bi u okviru ovog reciprociteta uzajamno priznavanje trebalo biti u središtu, odnosno da Srbija prizna Republiku Kosovo a također da Kosovo prizna Republiku Srbiju”, kazao je Kurti.

Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo 17. februara 2008. godine, na vanrednoj svečanoj sjednici Skupštine Kosova.

Vlada Srbije iste je večeri donijela odluku o poništenju te deklaracije.

Od tada traju diplomatski napori Srbije da spriječi prijem Kosova u međunarodne organizacije, dok Kosovo pokušava učvrstiti svoju međunarodnu poziciju.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države diplomatskim sredstvima pokušavaju riješiti spor dvije strane, koji bi uključivaju i uzajamno priznavanje.

Uvozne takse od 100 posto

Od ponedjeljka je ponovo normaliziran granični prelaz na sjeveru Kosova, na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak, koje su kosovski Srbi, podržani iz Beograda, držali blokiranim skoro dvije sedmice.

Prije 14 dana je Vlada Kosova uvela obavezu korištenja privremenih registarskih oznaka za vozila koja na Kosovo ulaze sa oznakama Srbije, što je praksa koju je od ranije Srbija uvela za vozila s oznakama Kosova.

Spor za registarskim oznakama povečao je tenzije dvije strane, zbog čega se u rješavanje problema direktno uključio Brisel.

Od kraja 2018. do marta prošle godine Kosovo je držalo na snazi i takse od 100 posto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao reakciju na diplomatski pritisak na Kosovo.