Razgovor o problemima u ovom sektoru

Zamjenica premijera Kosova, Emilija Redžepi, posjetila je Ministarstvo obrazovanja i sastala se sa ministricom Arbërie Nagavci. Na sastanku se razgovaralo o ključnim problemima i izazovima obrazovanja nevećinskih zajednica.

Na samom početku istaknut je problem nefukcionisanja divizije za zajednice u okviru MONT-a. Zatraženo je da se u novom organogramu koji je u izradi uključi i divizija za zajednice, te da se zaposli po jedan službenik iz svake zajednice.

Zamjenica premijera insistirala je na hitno rješavanje problema oko prevoda, izdavanja i štampanja udžbenika za nevećinske zajednice.

Ministarka Nagavci je istakla da se intezivno radi na rješavanju ovog problema i u što skorijem vremenu proces stampanja udžbenika će biti završen.

Naznačeni su i problemi oko isplate autora udžbenika koji su pripremali udžbenike za grupu nacionalnih predmeta, te je dogovoreno da njihova isplata bude realizovana, što prije, iz posebnog fonda Vlade Republike Kosova.

Također, zahtjevala je da se ispoštuje zakon o zapošljavanju osoba sa posebnim potrebama, te da MONT zaposli jednu osobu iz ove kategorije.

Istakla je i problem oko zloupotreba rezervisanih mjesta za upis studenata na javnim univerzitetima.

Slučaj zloupotrebe rezervisanih mjesta vodi inspekcija obrazovanja i uskoro se očekuje anuliranje prijema studenata koji ne dolaze iz nevećinske zajednice. Jedino rješenje za suzbijanje ovog problema je donošenje novog pravilnika, gdje će osnova da student bude uključen u listu rezervisanih mjesta, biti pedagoška dokumentacija ili statistički izvještaj, odnosno na kom je jeziku završeno prethodno školovanje i kako se izjasnio prilikom popisa kod strane statističkog zavoda.

Naglasila je i važnost osnivanja Centara za učenje, koji imaju veliki zanačaj za učenike romske, egipćanske i aškalijske zajednice. Zatražila je da se u narednoj godini poveća budžet za subvencionisanje ovih centara.

Ministarka Nagavci je rekla da je za ovu godinu izdvojila budžet od 200 hiljada eura, a za narednu godinu planiran je povećanje budžeta na 400 hiljada eura.

Pored ovih ključnih problema, razgovaralo se i o funkcionisanju javnih univerziteta u Peći i Prizrenu, odnosno otvaranje novih smjerova na ovim univerzitetima.

Zamjenica premijera apeluje na pojedine autore za nacionalnu grupu predmeta nevećinskih zajednica da ne iznose neistine u javnosti i šire negativni dojam, Vlada Republike Kosova ćini sve napore da riješi ove probleme koje imamo unazad 20 godina, sve u interesu učenika i boljeg kvaliteta nastavnog proces  na bosanskom i turskom jeziku.