Specijalni sud

Pred Specijalizovanim vijećima Kosova jutros je nastavljeno suđenje Salihu Mustafi koji se tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, i to ispitivanjem trećeg svjedoka, javila je Gazeta express, prenelo Kosovo Online.

Trenutno svjedoči zaštićeni svjedok W01679.

Svjedok je ispričao kako su ga odveli i zarobili naoružani muškarci koji na uniformama imali oznake BIA, jedinice kojom je komandovao Mustafa.

On danas odgovara na pitanja specijalizovanog tužilaštva, o detaljima svoje otmice.

Njegov izgled i glas nisu dostupni javnosti, iako sedi u sudnici, a tokom suđenja sudsko vijeće isključuje javnost kada procjeni da neki podaci treba da ostanu tajni.

U dosadašnjem toku suđenja Mustafa je negirao krivicu, a dva svjedoka su svjedočila protiv njega tvrdeći da je on bio glavni u tom logoru gdje su ljudi mučeni, i prebijani skoro svaki dan, i držani u štalama.

Svjedoci svjedoče pod pseudomimima.

Do sada su ispitani svjedoci W03593 i W04600.

Optužnica protiv Mustafe potvrđena je 12. juna 2020. godine, a 24. septembra prošle godine je uhapšen i odveden u haški pritvor.

Kosovo Online podsjeća da je prvo saslušanje Mustafe održano 28. septembra prošle godine pred sudijom za prethodni postupak Nicolasom Guillouom.

U svom daljem pojavljivanju, 28. oktobra 2020. godine, Mustafa se izjasnio da nije kriv po svim tačkama optužnice.

Strane su 22. februara 2021. godine dostavile kao povjerljive svoje posljednje verzije preliminarnih spisa, Kancelariji specijalnog tužioca i 6. maja 2021. odbrani.

Dana 30. aprila 2021. godine, sudija za prethodni postupak odobrio je zahtjeve pet žrtava i prihvatio ih kao žrtve koje učestvuju u suđenju.

Sudsko vijeće je 21. maja 2021. odobrilo zahtjeve ostale četiri žrtve i prihvatilo ih kao žrtve koje učestvuju u postupku kao dio grupe 1.

Sudsko vijeće je produžilo rok za podnošenje zahtjeva žrtvama do zatvaranja predmeta Specijalnog tužioca.

Pripremne konferencije za suđenje u ovom predmetu održane su 9. i 10. juna 2021. godine, a suđenje je počelo 15. septembra 2021. uvodnim izlaganjem tužioca i zastupnika žrtava, podsjeća Kosovo Online.