Poštovanje mjera

Birači koji na dan izbora izađu na biračka mjesta neće morati da dokazuju da su vakcinisani, ali to ne važi i za povjerenike i posmatrače, za koje su mjere strožije, izvještava Ekonomia Online.

Portparol CIK-a, Valmir Elezi u intervjuu za Ekonomia Online, kazao je koje mjere će se primjenjivati nad biračima kako bi se pobrinuli za to da se ne širi koronavirus.

"Centralna izborna komisija neće tražiti od birača da dokažu da su vakcinisani ili da su negativni na Covid-19. CIK od birača traži poštovanje mjera koje su već poznate. Ove mjere, koje su došle kao preporuke i savjeti zdravstvenih ustanova, odobrio je CIK u uputstvu o mjerama koje će glasači i izborno osoblje sprovesti na dan izbora. Prema uputstvima CIK-a, birači moraju održavati fizičku udaljenost od dva metra dok stoje na ulazu u birački centar ili biračko mjesto. Birači takođe moraju nositi zaštitnu masku u svakom trenutku, osim kada ih mora identifikovati član biračkog odbora. Na biračkom mjestu će biti postavljena i sredstva za dezinfekciju koja će birači moći da koriste da dezinfikuju ruke na ulazu i izlazu sa biračkog mjesta“, rekao je Elezi.

Za razliku od birača, osoblje tokom izbora i posmatrači političkih subjekata će morati da dostave dokaz da su vakcinisani barem jednom od dvije doze vakcine ili da su negativni na Covid-19.

"Centralna izborna komisija uputila je posebno pismo političkim subjektima koji su potvrđeni za učešće na lokalnim izborima 2021. Kroz ovo pismo, politički subjekti su obavješteni da mjere koje je odobrila Vlada Kosova obavezuju Centralnu izbornu komisiju. Stoga smo zatražili od političkih subjekata da ohrabre sve svoje kandidate, bilo kao izborno osoblje ili kao posmatrače, da poštuju ove mjere. Članovi biračkih odbora i posmatrači moraće da dokažu da su primili barem jednu dozu vakcine ili da imaju sa sobom bilo koji od testova na Covid-19″, rekao je Elezi.

Članovi biračkog odbora (povjerenika) i posmatrači moraće da posjeduju najmanje jedan od sljedećih dokumenata: potvrdu o vakcinaciji – potpunoj vakcinaciji ili primanju jedne doze vakcine protiv Covid-19; negativan PCR test na Covid-19 ne stariji od 72 sata; dokaz da je osoba prelježala Covid-19 – pozitivan PCR test, izdat prije najmanje 21 dan i ne više od 180 dana ili pozitivan rezultat serološkog testa na antitjela izdat prije ne više od 30 dana ili brzi negativni test na antigen ne stariji od 48 sati.