Mrtvo slovo na papiru

Nakon trovanja pijaćom vodom 1.500 građana u više sela u opštini Dečane, Institut za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja su saopštili da je uzrok trovanja bakterija ’ešerihija koli’, kaže Shkumbin Lushaj iz sela Šaptelj, koji još uvijek ima zdravstvenih problema zbog posljedica trovanja, piše Ekonomija onlajn.

Dodaje da je bakterija pronađena samo u jednom selu, a trovanje se, prema njegovim rječima dogodilo i u drugim selima i da mještani sela iz straha i dalje ne konzumiraju vodu iz vodovoda.

Zbog sumnje da je došlo do namjernog trovanja, Osnovno tužilaštvo u Peći otvorilo je istragu, ali od tada istraga je bez rezultata.

“Do sada su mnoge istražne radnje preduzete uz ovlašćenje državnog tužioca. Očekuju se i druge istražne radnje za potpunu pokrivenost tog slučaja, stoga moramo biti rezervisani u pružanju informacija, do okončanja istražnih radnji“, navelo je tužilaštvo u odgovoru za Radio Slobodnu Evropu.

Po nalogu Osnovnog tužilaštva u Peći, 16. jula ove godine, uhapšeno je lice zaposleno u Šumarskoj agenciji Kosova u Dečanima, zbog sumnje da je od maja zaustavilo sigurnosne kamere i saslušano je 48 lica.

Izvršni direktor NVO "Syri i Vizionit" Veton Mujaj izjavio je da institucije nisu dale jasan odgovor šta se dogodilo u slučaju trovanja u Dečanima.

Opština je preduzela neke bezbjednosne mjere, poput zatvaranja otvorenih bunara i cijevi, ali prema Mujaju to nije dovoljno.

"Zabrinjavajuće je zašto građanima još uvijek nije rečena istina, 14. jula, ministar zdravlja, Arben Vitia, rekao je da će neki uzorci biti poslati u inostranstvo", rekao je Muja, ali još uvijek nema odgovora da li su rezultati uzoraka stigli.

Radio Slobodna Evropa je ovim povodom kontaktirao i gradonačelnika Bashkima Ramosaja, koji je u kratkom odgovoru rekao da će analiza uzoraka biti objavljena uskoro. Ne očekuje da će analiza poslata u inostranstvo biti objavljena vrlo brzo.

RSE je pokušao da dobije odgovor i od preduzeća zaduženog za vodosnabdjevanje u opštini Dečane „Hidrodrini“, ali zvaničnici te institucije nisu odgovorili.

Nakon trovanja opština Dečane je pokrenula postupak za osnivanje novog preduzeća za vodosnabdjevanje, jer je „Hidrodrini“ optužen za loše i neodgovorno upravljanje vodovodnom mrežom u ovoj opštini, kako se navodi u odluci od 19. jula 2021. godine, po pitanju „građevinske tehnike od pristupa izvoru, nestandardizacije rezervoara vode, bunara, vodovodne mreže do ilegalnih priključaka i nedostatak brojila za evidentiranje potrošnje vode".

Preduzeće "Hidrodrini“, pored Dečana vodom snabdjeva Peć, Istok, Klinu i Junik.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online