Šokantni podaci

Svake godine na Kosovu se zapleni oko 1.500 komada ilegalnog oružja, a u posjedu građana je mnogo veći broj, dok je broj zahtjeva za legalizaciju i dalje mali, piše Koha.

Prema najnovijim istraživanjima, na Kosovu postoji 250.000 komada ilegalnog oružja.

U periodu legalizacije, pre dve godine, podneto je samo oko 2.000 zahtjeva. Posjedovanje ilegalnog oružja, u tako velikom broju, predstavlja prijetnju po sigurnost građana.

Iz Vlade kažu da su u fazi izrade izmjena Zakona i krivičnog zakona o oružju, i najavljuju veće kaznene mjere.

Prema zakonu, za posjedovanje oružja neophodan je dokaz o sposobnosti rukovanja oružjem, psiho-fizičkoj sposobnosti, da vlasnik ne predstavlja opasnost po sebe, javni red i mir, javnu bezbjednost, da je položio teorijski i praktični test za upotrebu oružja i drugi uslovi utvrđeni zakonom.

Bivši direktor policije Rashit Çalaj kaže da treba da postoje stroži zakoni u vezi sa nabavkom dozvoljenog oružja.

"Bilo je mnogo kampanja o tome kako smanjiti posjedovanje ilegalnog oružja, činjenica je da je Kosovo ima veliki broj ilegalnog oružja, koje predstavlja veliku opasnost. Smatram da je oružje sa dozvolom sasvim u redu, jer institucije uvijek znaju gdje se nalazi oružje i obavlja redovne kontrole, ali zakoni treba da budu stroži“, rekao je Çalaj, za Kosovo press.

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla istakao je da policija po tom pitanju preduzima mjere, da su prve inicijative za promjenu zakona o oružju preduzete kao i promjena kaznenih mjere protiv onih koji nose ilegalno oružje, a koje treba da budu strožije.

"Kao i sve zemlje Evrope i sve zemlje u regionu, te mjere bi treba da budu oštrije kako bi se obeshrabrilo posjedovanje oružja. Već smo u fazi izrade zakonskih izmjena, nadam se da će to biti među završeno do kraja godine, a onda je na parlamentu da što prije to okonča“, rekao je Sveçla.

Kazna za ilegalno posjedovanje oružja iznosi do 7.500 eura. Između ostalog, predviđena je i kazna zatvora do pet godina. Na osnovu Krivičnog zakonika postoji i kazna od dvije do 10 godina zatvora za ilegalno posjedovanje četiri ili više komada oružja ili više od 400 metaka.

Zakon o oružju reguliše uslove za kupovinu, posjedovanje, držanje, skladištenje, proizvodnju, deaktiviranje, popravku oružja i mnoga druga pitanja.

Izvršena je kategorizacija oružja - A,B,C i D, u zavisnosti od karakteristika: dužini oružja, mehanizmu za gađanje i sl.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore