Portparol CIK-a

Portparol Centralne izborne komisije Valmir Elezi izjavio je da je nakon parlamentarnih izbora održanih 14. februara ove godine CIK nastavila sa aktivnostima sređivanja biračkog spiska i da je uklonjeno više od 18.000 imena preminulih, prenosi Koha.

"Centralna izborna komisija nastavila je sa čišćenjem biračkog spiska. S tim u vezi, veliki posao je urađen na posljednjim izborima koji su održani 14. februara. CIK je utvrdio metod koji služi za brisanje birača i tačnost biračkog spiska. Iz penzijskog odjeljenja koje djeluje u okviru Ministarstva rada i socijalnog staranja, dobili smo bazu podataka sa imenima osoba koje su preminule, a službenici CIK su izašli na teren i verifikovali te podatke”, rekao je Elezi.

Dodao je da je proces verifikacije na licu mjesta obavljen preko kancelarija za civilni status u opštinama, lokalne vjerske zajednice i predstavnika sela.

"Nakon vanrednih izbora 14. februara, sa biračkog spiska je izbrisano 18.252 preminulih. Njih 14.081 identifikovani su preko penzijskog fonda“, rekao je Elezi.

Istakao je da "osobe koje su se odrekle državljanstva Kosova neće biti na biračkom spisku“ i da je njihov broj sada 1.158.

Početkom septembra Centralna izborna komisija ovjerila je konačan spisak birača, unutar i van Kosova za lokalne izbore 2021. Prema spisku, koji će biti raspoređen na biračkim mjestima 17. oktobra, pravo glasa imaće 1.885.448 birača, broj birača van Kosova je 15.532.

Na dan izbora na Kosovu će biti otvorena 883 biračka centra, sa ukupno 2.477 biračkih mjesta.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore