Skandalozno

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi smatra da je dogovor o povlačenju pripadnika Rosu sa prijelaza Jarinje i Brnjak i ljepljenje stikera na tablice iz Srbije i RKS tablice skandalozan, prenosi Gazeta express.

Krasniqi je naglasio da je ovo polazna osnova za formiranje Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima koja je predviđena Briselskim sporazumom iz 2013. godine.

„Skandalozan je legitimitet koji Vlada daje Srbiji za gradove Kosova. Rizikuje da ovo bude prvi korak u osnivanju Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima. Apsolutna posljedica je činjenica da su registarske tablice gradova Kosova koje je izdala Srbija sad legalizovane. Ova vlada legitimizuje drugačiji pravni sistem na sjeveru, a drugačiji u ostatku Kosova", kaže Krasniqi.

On navodi da je posljednji dogovor iz Brisela zapravo vraćanje nekoliko koraka unazad.

„Ono što je objavio g. Lajčak je jednostavno bio dogovor koji je trebalo postići u budućnosti, dok se u stvarnosti pretvorilo u sporazum koji je postignut 2016. godine. Rezultat je da prvi put u istoriji Kosova Brisel odlučuje gdje i kada da premesti institucije unutar granica Kosova. To je bila uvreda za policiju, koja je svoju dužnost izvršila profesionalno“, zaključio je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express