Odbijanje rpojekta gasovoda

Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli ponovila je da Kosovo nije izgubilo priliku da iskoristi 200 miliona eura, koje je izdvojila „Millennium Challenge Corporation“ iz Sjedinjenih Američkih Država, odlukom da ne unaprijedi projekat gasovoda, prenosi Koha.

Prema njenim riječima, nije bilo konačnog odgovora "treba li gas koristiti kao gorivo za energetsku tranziciju" i to je navelo Vladu da se usredsredi na druge načine dekarbonizacije.

Ona je rekla da je vlada odlučila da koristi grant za druge projekte vezane za dekarbonizaciju energije.

Prema njenim riječima, odluku je trebalo doneti sada kako se ne bi izgubilo ponuđenih 200 miliona eura, a da će se sredstva koristiti sljedeće godine.

„Nijedan dolar granta nije izgubljen. Ono što smo odlučili je jednostavno da bespovratna sredstva iskoristimo za druge projekte, za dekarbonizaciju energije", rekla je Rizvanolli.

Ona je naglasila da će fokus biti na ulaganjima u kapacitete za skladištenje energije, ulaganjima u energetsku mrežu, uključujući unapređenje opreme i mreže, ali i za ulaganje u radne vještine, posebno u žene.

„U stvari, da li bi gas trebalo koristiti kao gorivo za tranziciju najveće je pitanje koje smo imali. Dok u drugim zemljama razmišljaju o prelasku sa gasa, mi smo u periodu sa nultom gasnom infrastrukturom, a druge zemlje u regionu su započele već 10 godina", rekla je ona dodajući da uklanjanje fosilnih goriva, uključujući i gas, je cilj mnogih zemalja svijeta do 2050.

Rizvanolli je rekla da bi u narednim mjesecima trebalo odlučiti da li je bolje preći na gas koji je bolji od sagorijevanja uglja ili preći direktno na obnovljive izvore energije.

Ona je navela da će ulaganja u okviru MCC programa biti fokusirana "kako ne bismo pogrešili".

Iznoseći detalje o projektu o kome se mnogo razgovara, Rizvanolli je rekla da se pitanje gasne infrastrukture pojavilo kao rezultat MCC studije prije 5-6 godina da je energija na Kosovu prepreka za ekonomski razvoj.

Ministarka ekonomije je dodala da je bilo vremena da se donese odluka kako bi se sredstva mogla koristiti sljedeće godine.

Ipak, ona ističe da nije doneta konačna odluka da se gas odbije zauvijek.

„To treba razjasniti. Odluka koju smo doneli nije konačna odluka da se ne izgradi gasna infrastruktura, već da se ta sredstva iskoriste za ulaganje za koje smo uvjereni da bi trebalo da se dogodi. U stvari, grant MCC nije bio plan za finansiranje gasovoda, već su neke cijevi Šarcem i Feronikl imale bile uključene za javno-privatno partnerstvo za izgradnju elektrane na gas. Planirano je da cijevi iz Sjeverne Makedonije dođu od nas. Ova mogućnost i dalje postoji. Ako dođemo do toga da to uradimo, to će biti kada se uvjerimo da je to najbolja opcija", poručuje Rizvanolli.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore