Rok do 16 časova

Na graničnim prelazima na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, u subotu (2. oktobar) od osam časova ujutro počelo je uklanjanje barikada, koje je lokalno stanovništvo postavilo 20. septembra.

Kako javlja dopisnik RSE sa lica mjesta, sa jedne trake na putu koji vodi do prelaza Jarinje su već pomjerena teška teretana vozila kojim su lokalni Srbi u prethodnih 12 dana blokirali prilaze graničnom prelazu.

Paralelno s tim, treba da počne i povlačenje specijalnih jedinica Policije Kosova prema dogovoru koji su Beograd i Priština postigli u Briselu nekoliko dana ranije.

Akcija povlačenja kosovskih specijalaca i barikada, koje su postavljene zbog odluke kosovskih vlasti da srpske registarske tablice moraju biti zamenjene probnim, trebala bi biti završena najkasnije do 16 časova.

Na prelazima Jarinje i Brnjak raspoređene su i trupe NATO misije na Kosovu, KFOR, i tamo će ostati naredne dve nedelje u nastojanju da se obezbedi mirno i sigurno okruženje, te sloboda kretanja.

Sve ovo se dešava na osnovu dogovora Kosova i Srbije o deesklaciji situacije na severu, koji je u Briselu postignut 30. septembra.

Kada su u pitanju same registarske tablice, postignuto je privremeno rešenje, prema kome će se nalepnicama prelepljivati državni simboli i Kosova i Srbije.

U međuvremenu će radna grupa, na čijem će čelu biti predstavnik Evropske unije, raditi na pronalaženju konačnog rešenja oko registarskih tablica. Ova radna grupa će prvi sastanak održati 21. oktobra u Briselu a konačno rešenje mora da pronađe u roku od šest meseci.