Sve spremno za primjenu sporazuma

Okupljeni Srbi oslobodili jednu kolovoznu traku, pripadnici specijalne policije Kosova pakuju opremu u džipove, dok se i jedni i drugi spremaju za odlazak sa Jarinja.

Vojnici KFOR-a su jutros oko osam sati stigli na granični prijelaz Jarinje, dok pripadnici specijalne policije Kosova pakuju opremu u džipove, a okupljeni građani polako se pripremaju za odlazak sa Jarinja, u skladu sa dogovorom postignutim u Briselu.

Okupljeni Srbi su svu tešku mehanizaciju, koju su prethodnih 12 dana koristili da naprave blokadu, stavili u jednu kolonu i oslobodili jednu kolovoznu traku, kako bi vozilima KFOR-a omogućili da prođu do pripadnika policija Kosova.

Iznad Jarinja se može čuti helikopter KFOR-a, koji se ne vidi zbog niske oblačnosti.

Slična je situacija i na prelazu Brnjak, gdje su također pristigli vojnici KFOR-a.

Kako navodi, sve je spremno za primjenu sporazuma između Beograda i Prištine postignutog u Briselu prije dva dana.

Blokada prelaza

Srbi su blokirali puteve kod Jarinja i Brnjaka prije 13 dana, kao odgovor na akciju Kosova da pošalje specijalne jedinice na  prelaze i uvedu privremene tablice za vozila sa srpskim tablicama na Kosovu.

Rok za odlazak kosovskih specijalnih snaga je danas do 16.00, a oni su spremni da dočekaju KFOR, čije snage su je jutros oko šest sati krenule ka Jarinju i Brnjaku.

Jedinice KFOR-a sa 15 vozila približile su se prelazu Jarinje, kako bi preuzele kontrolu.