Profesor političke filozofije

Profesor političke filozofije Blerim Latifi izjavio je nakon sporazuma o registarskim tablicama u Briselu da je premijer Aljbin Kurti bio najveći protivnik bilo kakvog sporazuma sa Srbijom, ali da je na kraju ipak učestvovao u postizanju, prenosi Lajmi.

Dodao je da kompromisni sporazumi uvijek stvaraju prostor za tumačenje na različite načine i da ga svaka strana tumači iz svoje perspektive i u svom interesu.

"Ono što me brine u cjelosti ovog sporazuma je to što se nastavlja opasan kurs koji se već godinama događa na Kosovu i koji obično ne istražujemo ili istražujemo i ne želimo da komentarišemo. Od dana kada je Međunarodni sud pravde doneo odluku o legitimnosti nezavisnosti Kosova, pristajanjem na dijalog sa Srbijom, svaki dan smo, svakim postignutim sporazumom, uklanjali po jednu ciglu iz suvereniteta Kosova", rekao je Latifi u emisiji "Presing" na T7.

Dodao je da Kurti duže vrijeme gradio svoju politiku na protivljenju tadašnjim vlastima, postavljajući pitanje "zašto pregovarate sa Srbijom".

"Vidimo je da je na kraju i sam završio u takvom pregovaračkom procesu", naglasio je Latifi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online