Profesor evropskih integracija

Profesor evropskih integracija Dritero Arifi smatra da je postignutim sporazumom u Briselu Srbija odnela svojevrsnu pobjedu, prenosi Ekonomija onlajn.

Arifi kaže da problem nije riješen bez obzira što je u Briselu postignut dogovor.

"Na prvi pogled djeluje da su obe strane prošle isto, ali kad malo bolje pogledate, ipak je ovo više u korist Srbije, ipak je Srbija dobila malu bitku, i ovo će nahraniti nacionalistički ego na sjeveru Kosova", kaže Arifi.

Prema njegovim riječima, koliko je imao uvod u tekst sporazuma, dodate su neke tačke iz starog sporazuma, neke tačke su nejasne i samim tim problem nije riješen.

"Najveća pobjeda obe zemlje je što se situacija smirila. Ali, ne zaboravimo da je prije nekoliko dana Srbija zaprijetila NATO-u i Kosovu. U tom kontekstu, Srbija je uslovno dobila malu bitku, ali problem i dalje ostaje. Nejasno je kako će se dogovoreno i sprovesti", smatra Arifi.

Naglašava da bi trebalo imati na umu da cela akcija Vlade nije pokrenuta samo zbog registarskih tablica.

"Cilj bio postići određeni pritisak na međunarodnu zajednicu da pokrene razgovore oko konačnog sveobuhvatnog sporazuma. Nažalost, ovaj cilj trenutno nije postignut, možda će se dogoditi nešto ovako sljedeće godine", kaže Arifi.

Ono što Arifiju smeta je i to što Kosovo nikada nije ravnopravna strana u dijalogu jer se o unutrašnjim problemima Kosova raspravlja sa Srbijom.

"Nismo ravnopravni jer Srbija ima pravo da govori o registarskim oznakama Kosova, a to je unutrašnje pitanje naše zemlje", zaključuje Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online