Politički analitičar

Politički analitičar Milazim Krasniqi u izjavi za Kosovo onlajn ocjenjuje da sporazum postignut u Briselu nije rezultat volje i spremnosti Prištine i Beograda da nađu kompromisno rješenje, već je on iznuđen od strane Kfora, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država kako bi se deeskalirala situacija na sjeveru Kosova. Krasniqi smatra da će obema stranama sporazum poslužiti kao alibi pobjednika koji će iskoristiti u predizborne svrhe, ali u “stvarnosti misli da su i Kosovo i Srbija gubitnici”.

“Elementi ovog sporazuma su iznuđeni od stane Kfora, EU, SAD, a ne sposobnost Kosova i Srbije da pronađu taj i takav dogovor. Sada ćemo imati jednu apsurdnu situaciju, sa kosovske strane će isticati da su uspostavili reciprocitet sa tablicama, a skrivaće to da je specijalna policija praktično protjerana sa granice. Dok će Srbija reći da je pobjedila i da je odbranila srpske interese, a zapravo nije tako, jer smo videli slabost srpske vlade”, kaže Krasniqi.

Krasniqi kaže da je kriza na sjeveru pokazala nesposobnost i Kosova i Srbije da riješe jednostavan problem, kao što su registarske tablice, zbog čega izražava sumnju da će aktuelne vlasti u Beogradu i Prištini biti u stanju da dijalog privedu kraju i pronađu konačno rješenje.

“Poslije toliko vremena od kada se vodi dijalog u Briselu, nisu napravili ni kapaciteta, niti imaju volju da  riješe jednu prostu administrativnu stvar kao što su registarske tablice, a kamoli da pronađu neki sveobuhvatni dogovor”, ističe Krasniqi.

On ističe značaj uloge međunarodnih faktora na Kosovu, bez čijeg prisustva bi situacija na sjeveru Kosova mogla da eskalira, kako kaže, zbog opasnih političkih igara koje su igrane prethodnih dana.  

“Kurti je postao još sumnjiviji u očima međunarodne zajednice zato što je poslao specijalnu policiju za jednu sporednu stvar. Takođe će i Vučić biti sumnjiv zato što je pretio vojskom i nekako se vratio na onaj profil ratnog huškača po čemu je bio poznat 90-ih godina. U cijeloj ovoj situaciji pobjednici su Kfor, EU, hvala bogu što su prisutni jer ono što smo videli posljednjih dana moglo je da preraste u pravu krizu”, navodi Krasniqi.

Međunarodna zajednica je prema riječima Krasniqija, imala priliku da vidi pravo stanje, odnosno da ni premijer Kurti ni predsjednik Vučić nemaju volju da bez pritiska idu naprijed ka nekom dogovoru.

“Ako ostane ovakva situacija, ako recimo za jednu tehničku stvar kao što su registarske tablice dođemo skoro do ratnog stanja, pokazuje koliko je opasan zaleđeni konflikt. Nadam se da će međunarodni činioci ozbiljnije shvatiti situaciju i da će početi da vrše pravi pritisak na Kosovo i Srbiju da pronađu finalno rješenje, na šta je ukazao i američki posrednik Escobar izjavom da za vrijeme mandata Bidena treba pronaći rješenje”, zaključuje Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online