Brojne reakcije

Vlada Kosova je konačno odbacila projekat koji podržava američki MCC za priključenje Kosova na postojeći gasovod u Sjevernoj Makedoniji koji je podržala i predsjednica Vjosa Osmani, a odbijanje tog projekta izazvalo je mnoge reakcije, prenosi Gazeta Exspress.

Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli saopštila je juče da Kosovo neće učestvovati u tom projektu.

Demokratski savez Kosova je ocijenio da je tom odlukom Kosovo odbilo još 200 miliona dolara koje je američki predsjednik Joe Biden potvrdio kao bespovratna sredstva za Kosovo.

"Vlada Kosova danas je odbacila američki geostrateški projekat na Balkanu, projekat gasovoda, koji bi našoj državi osigurao snabdjevanje gasom, a samim tim i neophodnu energetsku tranziciju. Ova odluka je strateška greška i neshvatljiva akcija za albanske interese u regionu. Finansijski gubitak od 200 miliona u zemlji bez razvoja. Gluposti, štetne, neprihvatljive. Ne treba oklevati u priključivanju Kosova strateškim projektima SAD. Naše strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama mora se sprovoditi u politici, ekonomiji, bezbjednosti i energetici", navodi se u saopštenju stranke.

Predsjednik AAK Ramush Haradinaj odbijanje tog projekta je nazvao opasnim potezom protiv interesa Kosova i Sjedinjenih Država.

"Pitam vas, premijere Kurti da li ste se tokom vaše duge posjete Grčkoj sreli sa nekim od predstavnika ruskog Gasproma i da li je to razlog odbijanja projekta američkog gasovoda!? Odbijanje projekta američkog gasovoda opasna je akcija protiv interesa Kosova i Sjedinjenih Američkih Država", napisao je Haradinaj na Facebooku.

Po mišljenju direktora Kosovskog instituta pravde Ehata Miftaraja vlada premijera Kurtija je sastavljena od amatera.

"Vlada odbija projekat gasovoda. Ništa bolje se ne očekuje od vlade sastavljene od praktičara i amatera! Vlada koja misli da se propagandom i lijepim riječima državom upravlja i održava", napisao je Miftaraj.

Predsjednica Vjosa Osmani je nedavno izjavila da projekat u geopolitičkom i geostrateškom aspektu ne treba odbaciti, i da za Kosovo ne postoji drugi način osim saradnje sa Sjedinjenim državama.

"Ne, ne mogu reći da postoji odbijanje. Jednostavno, postoji studija stručnjaka i nadležnih ministarstava, o kojima se svakodnevno razgovara sa američkom državom, kako bi se sve to razjasnilo. Nisam nikada čula odbijanje od Vlade Kosova. Ima vremena za odgovore.  MCC ima jasne rokove za odgovor i lično sam razgovarala sa njima. Kao predsjednik dala sam svoju podršku sa geostrateškog i geopolitičkog aspekta, ne ulazeći u detalje implementacije, jer to rade nadležna ministarstva, a ne predsjednik države", izjavila je Osmani.

Prema njenim riječima nadležna ministarstva treba da se implementacijom, a ne predsjednik države.

"Kao osoba koja se zaista bori za Kosovo da postigne svoje ciljeve u pogledu zelene energije, naravno da razumem da gas nije 100 odsto čist. Međutim, u poređenju sa ugljem koji se danas koristi na Kosovu, mnogo je čistiji i takođe predstavlja prelaznu fazu", kazala je Osmani prije nekoliko dana za Deutsche Welle, odgovarajući na pitanje zašto Kosovo još nije odgovorilo na plan za Balkanski gasovod, i zašto Kosovo odbija tu inicijativu, koju podržava i Amerika.

Navodeći da nije stručnjak za energetska pitanja, Osmani je rekla da će sačekati procijenu nadležnih ministarstava o drugim pitanijima impementacije, jer, kako je rekla, nekada nije samo politička odluka dovoljna.

"Kosovo treba da podrži gasni projekat, kao geostratešku odluku. Kosovo ne mora da traži drugo mjesto. Moram da gledam iz ugla Sjedinjenih Država", izjavila je predsjednica Kosova.