Reakcija na sporazum

U reakciji Demokratske partije Kosova nakon postizanja dogovora o krizi nastaloj na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak, navodi se da je Vlada Kosova napravila korak naprijed i dva nazad, predavši suverenitet države uz datu saglasnost za barikade koje 'sponzoriše' Srbija, prenosi Ekonomija onlajn.

U saopštenju PDK se navodi da je Vlada Kosova po prvi put izjednačila Specijalnu policijsku jedinicu sa nelegalnim barikadama.

"Demokratska partija Kosova pomno je pratila događaje na sjeveru zemlje, od prvog dana do danas, kada je sporazum postignut u Briselu, o političkim i trgovinskim odnosima sa Srbijom. Takođe, PDK je smatrao da je dijalog jedini oblik rješavanja međudržavnih problema, stoga je stranka koja je danas na vlasti načinila zaokret. Uprkos podršci opozicije, vladajuća stranka, koja je do juče odbacivala dijalog kao oruđe, danas je napravila korak naprijed, dva nazad. Iako cjenimo postizanje ravnopravnosti u postupanju sa registarskim tablicama, oštro se protivimo neviđenom izjednačavanju i dugoročnim posljedicama koje je Vlada Kosova napravila po bezbjednosne snage i vladavinu prava sa barikadama koje sponzoriše Srbija", navodi se u saopštenju PDK.

Dalje u saopštenju se navodi da od sada kad god organi reda idu na sjever, radi uspostavljanja zakonitosti, barikade će biti podignute i Kosovo će morati da pregovara sa Srbijom o njihovom uklanjanju".

"Vlada Kosova je, po prvi put, izjednačila Specijalnu jedinicu policije sa ilegalnim barikadama. Sada se o teritoriji Kosova dogovara sa Srbijom. Umjesto da postavi suverenitet i zakonitost, danas se Vlada Kosova povukla i predala suverenitet trećoj strani. Štaviše, ovo povlačenje je napravila u dogovoru sa Srbijom, koja nas ne priznaje", kaže se u saopštenju.

Prema navodima Demokratske partije Kosova, današnji sporazum je sporazum iz 2016.godine, koji je još tada nazvan "Sporazum srama".

"To je opasan presedan za budućnost. Nijedna naljepnica, nijedna druga mjera ne pokriva ozbiljnu grešku koju je Vlada Kosova učinila danas. Današnji sporazum je sporazum iz 2016. godine, koji su nekada nazvali „sporazum srama“ , oni koji su ga danas ponovo aktivirali, ali i degradirali, budući da red i zakon na sjeveru ne mogu više da sprovode  institucije Kosova bez dozvole Srbije", kaže se u saopštenju Demokratske partije Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online