Direktor Instituta EPIK

Direktor Instituta EPIK Demush Shasha smatra da bi Kosovo trebalo što prije da riješi pitanje Zajednice srpskih opština i da ga ne ostavlja za kasnije, jer, kako kaže, ne postoji scenario kojim bi se ta tema izbjegla, prenosi Koha.

Prema njegovom mišljenju, kosovska strana bi trebalo da bude praktična i da napravi korak naprijed po ovom pitanju, da da prijedlog za organizovanje ZSO i da krene dalje.

"Veoma teško izbegavam temu Zajednice srpskih opština. Teško mi je da uklonim ovu temu sa tabele za dijalog, ali moramo biti velikodušni i dati vladi priliku da nas ubedi u suprotno. Ipak, ja ne vidim izlaz iz ovoga i za to se mora pronaći rješenje" rekao je Shasha.

Shasha je dodao da će Srbija usloviti nastavak dijaloga formiranjem Zajednice srpskih opština, na čemu insistira već neko vrijeme.

Kada je riječ o navodnom sporazumu o registarskim tablicama za koji je šef pregovaračkog tima Kosova Besnik Bislimi rekao sinoć da je dogovorena stvar i da se jedino čeka pristanak srpske strane, Demush Shasha smatra da bi to bilo dobro za Kosovo.

"Generalno, ako se takav dogovor na kraju postigne, smatram da je to dobar posao, jer bi se nakon 10 godina nejednakosti uspostavila jednakost", navodi Shasha.

Shasha: Specijalne jedinice alat za primjenu Briselskog sporazuma

On je dodao da bi prednost takvog sporazuma bilo i to i to što je Kosovo učinilo prvi korak i izazvalo situaciju na sjeveru, poslavši tamo specijalne jedinice, što je kako kaže, međunarodna zajednica prihvatila.

"Kosovo je preduzelo tešku mjeru slanja specijalne jedinice na sjever radi uspostavljanja suvereniteta, a to je priznala i međunarodna zajednica. Ako se ovaj sporazum potvrdi, potvrđuje se da Kosovo ima pravo u bilo kom trenutku da pošalje svoje snage na sjever. U ovom slučaju se videlo da je upotreba specijalnih snaga alat za primjenu briselskog sporazuma. Kosovo je ovim korakom pokazalo proaktivnost i diktiralo tok događaja u vezi sa političkim dijalogom u Briselu", zaključio je Shasha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore