Plaća ljude na barikadma

‘Granični prijelazi Jarinje i Brnjak su u krizi danas, ne zbog Srba, već zbog predsjednika Srbije’, rekao je premijer Kosova Albin Kurti.

Najnovijim napetostima na sjeveru Kosova svjedočimo posljednjih desetak dana, pri čemu se specijalci Policije Kosova ne povlače i Srbi ne odustaju od blokade prometa.

Na Kosovu je ekipa HRT-a razgovarala s premijerom Kosova Albinom Kurtijem, a intervju je u pisanom izdanju večeras objavio i portal Index.hr.

Novinarka HRT-a pitala je kosovskog premijera jesu li prometne tablice dovele do ovakve situacije ili je stanje kompliciranije na šta je Kurti decidno odgovorio:

“Mi još imamo problema sa Srbijom, Kosovo nije problem. Problem je Srbija, pogotovo predsjednik te države koji misli i priča kao 90-ih godina prošlog stoljeća. Granični prijelazi Jarinje i Brnjak su u krizi danas, ne zbog Srba, već zbog predsjednika Srbije”, rekao je Kurti.

Ljude na barikadma plaća Srbija

Pojasnio je da je više od 11 hiljada vozila koja su došla iz Srbije bez problema uzimalo privremene tablice Republike Kosovo.

“Znači, oni su surađivali s našom policijom i našim institucijama”, kaže Kurti.

Premijer Kosova kaže da su oni koji su na barikadama ljudi koje plaća Srbija.

“Neki od njih imaju i dosje kriminalnih aktivnosti u prošlosti, imaju ekstremne poglede na politiku i svijet. Neki od njih sudjelovali su i u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori prije pet godina”, rekao je.

Na pitanje smatra li da Aleksandar Vučić želi izazvati međunarodni sukob, Kurti je odgovorio da ne može drugačije razmišljati.

“Na granicu s Kosovom dovedeš ministra obrane, zajedno s ruskim veleposlanikom u Srbiji i s obrambenim atašeom Ruske Federacije u Beogradu. Isti dan kada su zapalili zgradu u Zubinom Potoku. Također, MiG-29 kruži Kosovom, helikopteri ruske proizvodnje te oklopna vozila… Znači oni su došli vojnim arsenalom na granice naše države. Naše specijalne snage su tamo, i na Brnjaku i u Jarinju. Nemojmo zaboraviti, oni su dan nakon proglašenja neovisnosti Kosova 18. februara 2008. godine spalili granične prijelaze Jarinje i Brnjak”, dodaje Kurti.

Dodaje da u Srbiji nema pluralizma.

Spreman za razgovore

“Imate jednu stranku. Ta stranka je i država. Ta država je i crkva. Ta crkva je i stranka. Nema tamo pluralizma, oni glume demokraciju s izborima”, rekao je Kurti.

Kurti Izrazio je spremnost na razgovor i pregovore.

“Čekam da predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen da jasne poruke Srbiji, poslije Kosova je otišla u Beograd, nastavlja posjet našoj regiji”, rekao je.

Kutri je ranije izjavio da bi, kad bi se održavao referendum na Kosovu, a po Ustavu se ne može održati, glasao za spajanje, odnosno ujedinjenje Kosova i Albanije.

“Mi jesmo dvije države, Kosovo i Albanija, ali nismo dvije nacije. Mi smo jedna nacija. Granica između Kosova i Albanija, mi nikad ne možemo zaboraviti da to nije albanska granica niti kosovska granica. To je jugoslavenska, srpska granica i u tom smislu želimo da zajedno Priština i Tirana surađuju što bliže, da se integriramo i da pomažemo jedni drugima”, rekao je.

Na kraju je dodao da ne misli da će američki vojnici biti povučeni.

“Mislim da se oni neće povući. Kosovo treba biti uključeno u Partnerstvo za mir. Zamislite, od 2006. godine je tu Srbija koja dobiva oružje iz Rusije, Bjelorusije i Kine, a nije Kosovo”, rekao je Albin Kurti.