Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani naglasila je tokom razgovara sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen da Kosovo ima jasan put i da je njegova budućnost u Evropskoj uniji, prenosi Reporteri.

Govoreći o procesu integracije, Osmani je rekla da EU treba da ima jasnu strategiju za integraciju Zapadnog Balkana, koja uključuje i Kosovo, kao i to da kašnjenje u tom procesu narušava kredibilitet EU, navodi se u saopštenju iz Predsjedništva.

Osmani je ponovila da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima i zatražila od EU da ispuni svoja obećanja data Kosovu, koje prema njenim riječima treba da ispoštuju države članice EU.

Tema razgovora je bila i podrška EU Kosovu u okviru Ekonomskog i investicionog plana u kontekstu ulaganja u obrazovanje, održivi razvoj, ekonomski rast i osnaživanje mladih ljudi i žene.

Takođe je razgovarano i o aktuelnoj političkoj situaciji sa posebnim osvrtom na sjever Kosova i implementaciji reciprociteta o registarskim tablicama sa Srbijom, kao ravnopravna mjera za sve strane, dodaje se u saopštenju, kao i to da je Osmani naglasila „da Kosovo ne samo da ispunjava pravni aspekt, već ne postoji tendencija Kosova da zaoštrava bezbjednosnu situaciju, te da takvu situaciju „manifestuje srpska strana koja, pod uticajem ruskih krugova, pokušava da izazove destabilizaciju u čitavom regionu Balkana“.

Iz tog razloga Osmani je zatražila da cijela međunarodna zajednica osudi destabilizujuće tendencije Srbije, ističe se u saopštenju.

Prema njenim riječima u dijalogu sa Srbijom Kosovo je konstruktivna strana, a kraj dijaloga treba da bude uzajamno priznanje, kao jedino rješenje za trajni mir u regionu, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri