Predsjednica EK

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je danas u Prištini da je dijalog koji vodi Evropska unija platforma za prevazilaženje trenutne situacije na sjeveru Kosova i pozvala Beograd i Prištinu da smanje tenzije i vrate se dijalogu.

"Dok mi ovdje razgovaramo, pregovarači su u Briselu i pregovaraju o tome i nadam se da imaju stabilan mandat za pregovore jer je ovo najbolji način da se krene naprijed. Duboko sam uvjerena da je važno nastaviti sa konstruktivnim dijalogom“, rekla je ona.

Istakla je da Zapadni Balkan mora biti dio EU. Takodje je pružila podršku u borbi protiv pandemije i ekonomskog preporoda. Naglasila je da je EU "izgrađena na osnovu dijaloga", a zatim i na osnovu ekonomskog razvoja.

"Ovo je dug proces koji donosi budućnost mira i prosperiteta", poručila je Von der Leyen.

Predsjednica Evropske komisije je naglasila da Kosovo mora da nastavi borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Za Kosovo je važno da nastavi da radi na borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, podržavamo posvećenost reformama u sektoru pravosuđa. Predstoji još mnogo posla. Želim da Kosovo učestvuje u naporima za ujedinjenu Evropu, jer Kosovo ima mnogo da doprinese u tom pravcu. EU vidi Kosovo u budućnosti kao dio njega. Budućnost u kojoj će Kosovo i Zapadni Balkan biti dio EU i mi radimo na tome. To dugujemo djeci koju smo videli u ovom vrtiću, jer je njihova budućnost evropska. Partneri smo u borbi protiv pandemije, želimo da ubrzamo vakcinaciju i želimo ekonomski oporavak“, dodala je ona.

Izvor: Kosovo Online