Nakon sastanka sa Von der Leyen

„Kriza na granici Kosova i Srbije stvorena je zbog neprihvatanja Srbije da na Jarinju i Brnjaku počinje jedna druga država“, rekao je na današnjoj konferenciji za štampu, premijer Aljbin Kurti. Kaže da ne želi da specijalci budu na ovim prijelazima, ali i da mora da preduzima mjere sve dok su putevi blokirani, a „srpski ministar zajedno sa tenkovima i ambasadorom Rusije u Beogradu dolazi na Jarinje“.

Optužio je predsjednika Srbije da govori jezikom 90-tih godina, te mu je još jednom izneo svoj prijedlog za rješavanje novonastale situacije na Sjeveru Kosova – „hajde da mi kao Kosovo i Srbija skinemo privremene tablice i putujemo sa normalnim tablicama“.

Predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, doputovala je danas u jednodnevnu posjetu Kosovu, a već u jutarnjim satima održala je sastanke sa predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem.

Nakon završenog sastanka, Kurti i Ursula von der Leyen obratili su se medijima.

„Obavjestio sam gospođu Von der Leyen o prijelazima na Brnjaku i Jarinju, nismo doneli neku novu odluku u tom pogledu osim što primenjujemo stari sporazum", kazao je na konferenciji za štampu kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Nažalost, kako dodaje, „Srbija je na to snažno reagovala i okupila tenkove, blindirana vozila, kao i avione i helikoptere proizvedene u Rusiji“.

Kurti je upitan šta će šta će se desiti sa tablicama na Sjeveru Kosova koje izdaje MUP Srbije, a usljed mjere o zabrani korišćenja srpskih tablica i obavezi vađenja probnih „RKS“ tablica.

Premijer Kurti, međutim, nije odgovorio na ovo pitanje, navodeći da su mjere vlade „u redu“, a da su tablice MUP-a Srbije problem.

„Više od 11.000 automobila koji su ušli na teritoriju Kosova iz Srbije nisu imali problema da uzimaju privremene tablice i nije bilo nijednog incidenta na bilo kojem graničnom prijelazu. Gdje god je naša policija, tu ima vladavine prava, zakona i sigurnosti“, kazao je Kurti.

Podcrtao je da nijedan policajac nije istraživao i provjeravao ko su putnici u automobilu.

„Mi uopšte ne marimo za to ko je u tim kolima, treba nam reciprocitet, treba nam jednakost“, dodao je.

Precizirao je da specijalne jedinice policije nisu prisutne na Sjeveru Kosova kako bi se „zadovoljilo“ Kosovo.

„Ni ja ne bih želeo da desetine pripadnika specijalnih jedinica ROSU budu na Brnjaku i na Jarinju, ali, dokle god su putevi blokirani i Srbija dolazi sa svojim ministrom odbrane na granični prijelaz i sa ruskim ambasadorom u Beogoradu, mi moramo da preduzimamo mjere za sigurnost naših graničara i sigurnost prelaza“, kazao je Kurti.

Kurti takođe ne želi da kod prijelaza bude barikada, ali ni, kako je dodao – napada, navodeći još jednom da je požar u registracionom centru u Zubinom Potoku izvršen namjerno i da je riječ o djelu sa terorističkim elementima.

„Zatražio sam da se kazne napadači u Zubinom Potoku i u Zvečanu, jer su napadnute kosovske institucije i to je došlo nakon izjava predsjednika Srbije i akcija oko granica“, dodao je premijer.

Mišljenja je da je do krize na Sjeveru Kosova došlo zbog, kako kaže, neprihvatanja Srbije da na Jarinju i Brnjaku „počinje jedna druga država“.

Podsjetivši da je većina članica EU priznala Kosovo, Kurti je poručio da bi za Srbe i sve najbolje bilo da Srbija „to što prije prihvati“.

„Srbi na Kosovu vrlo su kooperativni kada je riječ o našim mjerama, ali imate jednog pojedinca u Srbiji koji jeste i predsjednik države tamo, koji priča jezikom 90-tih godina prošlog vijeka. Ne možete sa tenkovima T-72 doći na granicu i podići u vazduh Centar za registrovanje kola u Zubinom Potoku i pritom dovesti ruskog ambasadora na granicu“, kazao je Kurti.

Tvrdi da je spreman da prihvati novo rješenje koje obavezno obuhvata „inkluzivnost – sveobuhvatnost i reciprocitet – uzajamnost“.

„Nema ravnopravnosti i jednakosti bez reciprociteta“, precizirao je Kurti.

Još jednom je podsjetio na svoj prijedlog za rješavanje novonastale situacije na Sjeveru Kosova.

„Hajde da i mi kao Republika Kosovo i Republika Srbija skinemo privremene tablice i putujemo normalnim tablicama. Kola iz Srbije na Kosovo i kola sa Kosova u Srbiji“, podcrtao je Kurti.

Kurti je ujedno izneo uvjerenje da će se danas u Briselu, gdje su jutros sa izaslanikom EU za dijalog razgovarali glavni pregovarači Prištine i Beograda, pronaći rješenje za novonastalu situaciju.

Kurti je potvrdio ujedno navode ministra unutrašnjih poslova – da mu je komandant KFOR-a u ponedjeljak izneo prijedlog koji je podrazumevao uklanjanje barikada i zamjeni specijalnih jedinca predstavnicima KFOR-a, do smirivanje situacije, a da se nastavi sa primjenom mjere reciprociteta, kada su srpske tablice u pitanju.

Potvrdio je da je prihvatilo ovakav prijedlog, ali i da su predstavnici Srba na sastanku sa komandatom KFOR-a na Sjeveru odbili isti, te da nisu htjeli da o njemu diskutuju.

Kurti se na današnjoj konfrencij zahvalio predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen na dolasku i poručio joj da Kosovo nema drugu sudbinu osim Evropske Unije i nema drugog kontinenta osim Evrope.

Von der Leyen: Zabrinuta sam zbog krize, ali i ubeđena da će se situacija smiriti


Von der Leyen, koja boravi danas u Prištini, kazala je na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Kurtijem, a nakon završenog sastanka, da je od velike važnosti da se sprovede normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

„Diskutovali smo o tome, i moram da kažem da sam vrlo zabrinuta zbog aktuelne krize i da je vrlo važno da se tenzije smire i da se vratimo za pregovarački sto, kako bi došli do održivog sporazuma“, kazala je Von der Leyen, te podcrtala da je za to prava adresa Brisel.

„To je jedina platforma za rješavanje trenutne krize“, dodala je i naznačila da je o novonastaloj situaciji razgovarala sa premijerom Kurtijem.

Upitana „da li je zabrinjava prisustvo Rusije na granici sa Kosovom“ i o mišljenju – kakav će biti ishod današnjih razgovora u Briselu između pregovarača Beograda i Prištine, kazala je:

„Dok mi govorimo ovdje, glavni pregovarači su u Briselu i pregovaraju o ovim pitanjima i vjerujem da imaju održiv i jak mandat kako bi pregovarali i to je najbolji put da se krene naprijed“, rekla je von der Leyen.

Kazala je da je ubeđena da će se situacija smiriti i da će se nastaviti sa konstruktivnim dijalogom.

Podsjetivši na Kurtijeve navode o neophodnoj inkluzivnosti i reciprocitetu kada su tablice u pitanju, Von der Leyen je kazala da je vrlo važno ove principe primjenjivati u cjelokupnom procesu dijaloga koji se vodi u Briselu, ali i šire.

„To nije samo važno za pitanje tablica, jer svi znamo kako će region da se kreće u pravcu integracije i prihvatanja evropskih vrednosti. Evropske vrijednosti su te koje nas povezuju. Zato nam je važna zajednička ekonomija, prosperitet i zajedničko tržište, ali samo ako se poštuju evropske vrijednosti“, kazala je.

Naznačila je važnost sprovođenja reformi od strane Kosova na putu ka EU, te značaj borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Čestitam vam na zabilježenom progresu i odličnom radu koji ste do sada uložili u tome i podržavam vašu namjeru da nastavite sa reformama, uključujući i one u pravosudnom sistemu“, dodala je predsjednica Evropske komisije.

Von der Leyen već danas putuje za Beograd, gdje će je ugostiti predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Dvoje zvaničnika održaće danas sastanak, a Von der Leyen svoju posjetu Srbiji nastavlja i sutra.

Predsjednik Srbije najavio je još početkom mjeseca da će Von der Leyen boraviti u Srbiji 29. i 30. septembra, a kako bi prisustvovala otvaranju radova na „auto putu mira“ – koji bi trebalo da spoji Beograd i Prištinu.

Riječ je o početku izgradnje prve dionice – Niš-Pločnik.

„Mi na toj prvoj dionici koja košta ukupno 244 miliona eura imamo čak 15 odsto poklonjenih para iz Evropske unije i beskrajno im hvala na tome“, kazao je Vučić.