Član Predsjedništva PDK

Član Predsjedništva PDK Ardi Nurellari reagovao je na izjavu premijera Albina Kurtija "da je dijalog jedini način da se pronađe rješenje za situaciju na sjeveru", podsjetivši da je lider Samoopredjeljenja ranije pričao da "mu dijalog nije među glavnim prioritetima".

Kako je rekao, premijeru je trebao hladan tuš iz State departmenta i međunarodnih partnera da bi dobio predavanje o potrebi za dijalogom, procesu kojim je do juče ismijevan i na populistički način instrumentalizovan za dobijanje glasova.

"Premijer je odlučio da uči samo patnjom nakon greške. Međutim, ove lekcije o politici mnogo koštaju Kosovo jer s jedne strane ozbiljno narušavaju odnos povjerenja sa našim saveznicima. S druge strane, učinili su međunarodno prihvatljivim i opravdanim povratak srpskih tenkova i aviona na granicu Kosova, kršeći sigurnosnu tampon zonu predviđenu Kumanovskim sporazumom. Takođe, ova gorka lekcija izazvala je nazadovanje ne samo na nivou spoljne politike već i unutar unutrašnje politike jer je prvi put poslije devet godina postalo neophodno da se Kfor vrati na prijelaze na Kosovu. Policija Kosova je uspjela da upravlja kosovskim prijelazima bez prisustva Kfora nakon što su trupe Kfora sa policijom Kosova u junu 2011. odblokirale puteve na sjeveru od ranije postavljenih barikada", napisao je Nurellari.

Izvor: Kosovo Online