Održiva rješenja

Šef diplomatije EU-a rekao da je od ključne važnosti da oni dođu ‘sa mandatom da razgovaraju o daljem putu i pronađu održiva rješenja koja su u interesu građana’.

Glasnogovornik Evropske unije Peter Stano potvrdio je da će se glavni pregovarači Kosova i Srbije, Besnik Bislimi i Petar Petković, sastati danas u Briselu.

Prethodno je Stano naglasio da će “prvi pozitivan korak” u rješavanju trenutne situacije na Kosovu biti dolazak glavnih pregovarača u Brisel.

“Oni će iskoristiti platformu dijaloga da razmotre put naprijed, što znači deesaklaciju situacije, jer ono što se trenutno dešava nije dobro ni za narod na Kosovu, u Srbiji, ali i u regionu”, poručio je Stano.

‘Dijalog Kosova i Srbije nije propao’

Šef diplomatije EU-a Josep Borrell je u jučerašnjem saopćenju najavio sastanak glavnih pregovarača, uz očekivanje da je od ključne važnosti da oni dođu “sa mandatom da razgovaraju o daljem putu i pronađu održiva rješenja koja su u interesu građana”.

Stano je ocijenio da “dijalog Kosova i Srbije nije propao”, kao i da EU vjeruje da će na kraju “biti moguće da se obje strane dogovore” oko rješenja kako za trenutnu krizu na Kosovu, tako i sveubuhvatnog rješenja o normalizaciji odnosa.