Doprinos i posvećenost razvoju

Premijer Albin Kurti rekao je danas, povodom Dana Bošnjaka, da je uloga Bošnjaka u svim procesima historijska i nepokolebljiva i da su danas kosovski Bošnjaci sastavni dio kosovskog društva, prenosi Ekonomia Online.

Kurti je rekao da je ponosan što je Kosovo domovina Bošnjaka koji, kako kaže, godinama doprinose i posvećuju se razvoju Kosova, uprkos svim izazovima u prošlosti.

“Bošnjačka zajednica, osim kao dio multietničkog pejzaža Kosova, može igrati važnu ulogu kao glavni most između naše države i Bosne i Hercegovine, u ukidanju viza, normalnom kretanju ljudi i kapitala, do priznavanja i izgradnje diplomatskih odnosa između dvije zemlje, čiji su narodi imali slično bogatstvo”, rekao je Kurti.

On je dodao da su Bošnjaci na Kosovu uspjeli da sačuvaju svoj jedinstveni identitet, svoj jezik, svoju kulturu i svoju tradiciju.

"Oni su ustavna kategorija i njihov jezik se može koristiti kao službeni jezik", poručio je Kurti.

Potpredsjednica Vlade Kosova Emilija Redžepi zahvalila je premijeru Kurtiju na povjerenju i mogućnostima koje je dao bošnjačkoj zajednici na Kosovu da bude predstavljena na najvišim institucionalnim nivoima.

Ona je rekla da manjinske zajednice na Kosovu treba da iskoriste ove mogućnosti za očuvanje kulturnih vrijednosti, identiteta, jezika i kulture.

"Na ovaj praznik prenesite poruke mira onima od nas koji živimo na Kosovu i da se zajednički obavežemo na dobrosusjedske odnose sa svim narodima u regionu", rekla je Redžepi.