Bošnjačka zajednica na Kosovu obilježava svoj dan. Gostujući u Jutarnjem program RTK2 zamjenica premijera Kosova za manjinska pitanja i ljudska prava Emilija Redžepi izjavila je da će ove godine nacionalni Dan Bošnjaka biti obilježen skromno i u skladu sa aktuelnim epidemijskim mjerama.

U zgradi Vlade biće održan sastanak sa političkim predstavnicima, ambasadorima, kao i predstavnicima nevladinog sektora, posvećen položaju i problemima bošnjačke zajednice.

 "Mi, kao i svaki drugi narod, imamo probleme, počevši od ekonomije, nezaposlenosti, siromaštva, problema u obrazovnom i zdravstvenom sistemu, a i socijalna politika dotiče se i nas kao zajednice, ali pokušavamo da živimo normalno, da funkcionišemo normalno. Tražimo naša prava zagarantovana Ustavom i borimo se na svakom polju da živimo normalnim životom“.

Emilija Redžepi ističe da su vrata njenog kabineta otvorena za sve zajednice koje žive na Kosovu.

„Smatram da su institucije servis građanima, trudim se da se u dovoljnoj mjeri poštuju zakon i institucije, da se poštuje i zakon o zaposlenosti manjinskih zajednica u javnim institucijama, da se poštuje upotreba službenog jezika u javnoj administraciji, želimo da naš interetnički dijalog, između nas samih koji živimo ovdje, gradimo u duhu mira, tolerencije i poštovanja svih nacija i povjerenja na ravnopravnoj osnovi“.

Zamjenica premijera Kosova ističe i značaj očuvanja kulture, jezika i tradicije.

„Jedan smo od naroda koji čuva svoje običaje, kulturu, tradiciju koja je vjekovima stara. Naša nusa ili mlada je unikatna u svijetu, svjedoči o bogatstvu kulturoloških običaja, prije svega tradicije. To se čuva, njeguje i živi se sa tim“.

Redžepi o situaciji na sjeveru Kosova

Emilija Redžepi smatra da se situacija na sjeveru Kosova može riješiti dijalogom.

„Smatram da za svaki problem treba imati rješenje, a mjesto rješenja problema je pregovarački sto gdje bi trebalo da se pregovara, razgovara i donese najbolja moguća odluka koja je u interesu svih“.

Prema njenim riječima tenzije na sjeveru Kosova su nepotrebne.

„Tenzije na sjeveru su nepotrebne, zato što smatram da je uvođenje reciprociteta pravda, nije osveta ni prema kome, jednostavno poštovanje Brisleskog sporazuma i poštovanje građana“, rekla je Redžepi.