Blokada puteva politički cilj

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla ponovio je danas da posvećenost specijalne jedinice nema za cilj ugrožavanje interesa građana, već za zaštitu graničnih prelaza i osoblja koje tamo radi.

Sveçla je na konferenciji za novinare rekao da se nakon postavljanja barikada pojačala retorika srpskih vlasti i paralelnih struktura koje su, kako je rekao, angažovanje Specijalne jedinice za njih prikazale kao represiju.

On je takođe govorio o ponudi KFOR-a da se Specijalne jedinice povuku, kazavši da su tu  ponudu prihvatile kosovske vlasti, ali da su je srpski stanovnici odbili, i da je prema njegovim riječima, ovo odbijanje otkrilo njihovu pravu svrhu, a to je da je politički cilj blokiranje puteva na Jarinju i Brnjaku.

"KFOR je ponudio dodatne angažmane i osigurao granične prelaze dodatnim snagama. Mi smo kazali da je uklanjanjem barikada prisustvo Specijalne jedinice nepotrebno, ali su čak i ovu ponudu komandanta KFOR-a odbili ti ekstremistički elementi“, kazao je politički cilj .

"Sa ovim odbijanjem, dokazali su da nisu zabrinuti zbog prisustva Specijalne jedinice, već su njihove namjere duboko političke i na štetu suvereniteta naše zemlje”, izjavio je Sveçla na konferenciji za novinare sa austrijskim kolegom Karlom Nehamerom, koji boravi u posjeti Kosovu.