Institucionalna obaveza Kosova

Politički analitičar Behlul Beqaj ocjenjuje da Kosovo ne može da štiti svoj suverenitet kroz uvođenje recipročnih mjera Srbiji, a da, sa druge strane, ne realizuje Briselski Sporazum o Zajednici srpskih opština.

Beqaj u izjavi za Kosovo online ukazuje da je sloboda kretanja jedino racionalno rješenje za novonastalu situaciju na sjeveru Kosova, gdje Srbi već osmi dan blokiraju dva prelaza, Jarinje i Brnjak i dodaje da Priština i Beograd ne bi trebalo da se opterećuju tehničkim pitanjima.

"To je jedna notorna glupost obje strane i mislim da bi bilo korektno da se pitanje tablica skine sa dnevnog reda, a istovremeno da se ovaj potez od strane gospodina Kurtija shvati ozbiljno, odnosno da se složeno pitanje implementacije Zajednice srpskih opština shvati ozbiljno, jer je to institucionalna obaveza Kosova", kaže Beqaj.

Beqaj dodaje da su Kosovo i Srbija prethodnih dana nepotrebno demonstrirali silu, kako bi postigli određene ciljeve. Prema njegovim riječima, dvije strane sada treba da pronađu racionalno rješenje za prevazilaženje situacije na sjeveru Kosova, koje će biti u obostranom interesu.

"To je jedna teatralna dramatizacija situacije, mislim da je to bilo nepotrebno i suvišno, naši odnosi nisu normalni, ali desetak godina tobože stremimo da dođemo da nekakve normalizacije, a doživljavamo scene koje liče na ratnohuškačke", kaže Beqaj i napominje da nema opravdanja ni za jednu, ni za drugu stranu, da putem sile ili demonstracije sile postigne željeni cilj.

"Dokle god budu bili na sceni uzročnici zadnjeg konflikta, bili oni direktni ili indirektni, teško je doći do normalizacije odnosa između nas", navodi Beqaj.

Međunarodna zajednica je u nekoliko navrata pozivala na deeskalciju situacije, a portparol Evropske unije Peter Stano je saopštio da će se glavni pregovarači Kosova i Srbije u srijedu sastati u Briselu, kako bi se razmotrila trenutna situaciju na severu Kosovu.

Međutim Beqaj ne vjeruje da će na tom sastanku biti postignuto neko konkretno rješenje jer, kako kaže, dve strane posredstvom Evropske unije već deset godina vode dijalog o normalizaciji odnosa. On konstantuje da ti razgovori ne daju rezultate.

"Birokratija evropske zajednice previše poprima karakter vatrogasaca koji dolaze u teškim situacijama, a ne učine baš ništa da do tih situacija ne dođe. Ne treba reći da je prisutno ozbiljno interesovanje evropskih zvaničnika, kako bi došlo do prevazilaženja stanja, glavni deo odgovornosti leži u nama, ali jedan dio upravo leži kod evropskih dilpomata, koji nisu uradili ništa u pronalaženju rješenja koje bi smirilo situaciju”, smatra Beqaj.

On ističe da evropski lideri godinama unazad govore kako Kosovo i Srbija treba da postignu sporazum o normalizaciji odnosa, a da oni sami ne pomažu da do toga dođe.

"Da budem korektan, naša odgovornost i obaveza je najveća u ovoj situaciji, ali i obaveza evropske zajednice nije zanemarljiva, ona je isto tako deo međunarodne odgovornosti", ističe Beqaj.

Posjetu premijera Albanije Edija Rame Prištini, u trenutku kada su tenzije između Kosova i Srbije povećane, Beqaj tumači kao korak ka uspostavljanju boljih odnosa sa premijerom kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, imajući u vidu da Kosovo ne želi da pristupi regionalnoj inicijativi "Otvoreni Balkan".

Takođe, Beqaj smatra da "korektni odnosi Rame i Vučića" mogu da doprinesu smirivanju tenzija između Prištine i Beograda.

"Njegove izjave su u funkciji smirivanja situacije, ukoliko bude nekih pozitivnih promjena narednih dana, onda možemo da kažemo da je njegov dolazak na Kosovo jeste rehabilitacija njegovih odnosa sa Kurtijem, a istovremeno i pokušaj da se situacija na sjeveru smiri", zaključuje Beqaj.