Bajke

Jedan od osnivača bivše OVK Xhavit Haliti, izjavio je da su izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, vezano za aktuelnu situaciju na sjeveru Kosova, usmjerene u čisto političke svrhe i da granicu Kosova ne može proći, prenosi Reporteri.

"Apsolutno nema opasnosti, niti bi se Vučić usudio, to su bajke, može da priča bilo šta u Srbiji, može da se slika sa vojskom, čak i sa projektilima, ali granica Kosova je crvena za njega i ne može je proći", rekao je Haliti.

Ipak, on ne isključuje mogućnost eskalacije situacije na sjeveru Kosova.

"Koliko ja znam i mogu da namirišem ono što Srbija može da uradi, ne očekujem da će vojno intervenisati, ne očekujem da će čak i jedan vojnik Kfora, ali ukoliko dođe do incidenta koji mogu izazvati šovonistički krugovi, koji su postojali i ranije, Kfor će intervenisati“, smatra Haliti.

I stručnjak za bezbjednost Besa Kabashi Ramaj ne isključuje mogućnost eskalacije na sjeveru Kosova.

"Građani Kosova moraju da shvate da nemaju razloga za brigu jer kontekst u kojem bi situacija eskalira, ima više veze, posljednjih dana sa destruktivnom ulogom koju Srbija ima u regionu nego sa stvarnim potencijalom za sukob“, rekla je Kabashi Ramaj.