Tenzije na sjeveru Kosova

Stanovnik Brnjaka, Kosta Milovanović, kaže da je Specijalna jedinica policije Kosova također dio sjevernih Srba, prenosi Ekonomia Online.

U izjavi za Ekonomia Online, Milanović je rekao da bi Srbija trebala priznati Kosovo, isto kao što su uradile i mnoge zemlje širom svijeta.

"Situacija nije tako loša. Nešto je moglo biti bolje, Specijalna jedinica Kosova ROSU je naša jedinica, jedinica Kosovo koju prihvataju sve svjetske organizacije. Istina je da Srbija to ne prihvata, ali moramo da živimo sa Albancima. Kao i ja koji imam registarske tablice KM (Kosovo i Metohija) ja sam konkretan primjer, niko mi ne smeta sa ovim tablicama, ni Albanci, ni ROSU, niko, ja putujem slobodno.

Dalje je zatražio od premijera Albina Kurtija da im dozvoli normalan život.

Molbu je imao i za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Molim Vladu i našeg premijera Albina Kurtija da nam dozvole normalan život i molim Vučića da nam omogući normalan život i ništa više. Moram da živim sa Albancima, Albanci su mi prijatelji, ja sam rođen 1970. godine i bio sam u školi ‘Aziz Sylejmani’ koja se danas zove Sveti Sava, srednja škola u Mitrovici. Kad sam ja bio u srednjoj školi, zvala se samo 'Aziz Sylemajni'. Preklinjem vas da nam dopustite da živimo zajedno kako bismo se ponovo družili", rekao je Milanović.

 

Banori serb i Bërnjakut: Kurti e Vuçiqi të na lënë të jetojmë të qetë, shqiptarët janë shokët e mi from Ekonomia Online on Vimeo.