Saopštenje za javnost

Na sjeveru Kosova, kao i na cijelom Kosovu, povećan je broj rutinskih patrola KFOR-a, informaciju je upravo saopštio KFOR.

„KFOR pomno prati situaciju na cijelom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevno sprovođenje svog mandata – proisteklog iz Rezolucije 1244 Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999, kako bi se osiguralo bezbjedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. KFOR je povećao broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i severno Kosovo“, upravo je saopštio KFOR.

S obzirom na to da su od jutros pojedini mediji objavljivali prvo informaciju da se očekuje dolazak trupa KFOR-a na Jarinje i Brnjak, a u međuvremenu, i da su jedinice već stigle, uz kontekst o mogućoj intervenciji –  premijer Kosova Albin Kurti na konferenciji za medije kazao je da nije obavješten da će uslijediti intervencija KFOR-a na sjeveru.

„Nisam obavješten da će biti intervencije KFOR-a na sjeveru. Moramo se vratiti na razgovore. Pozivam građane na smirenje, jer institucije rade svoj posao“, kazao je Kurti danas u Prištini na zajedničkoj konferenciji za medije sa albanskim premijerom, Edijem Ramom.

Četiri gradonačelnika sa sjevera sastali su se danas sa komandantom KFOR-a general-majorom Frankom Federicijem.

„Komandant KFOR-a je rekao da se KFOR neće miješati u politička pitanja niti nasilno uklanjati blokade sa puteva“, naveli su u zajedničkom saopštenju ranije danas.

Oni su od komandanta KFOR-a zahtjevali da vojnici Kfora „ostanu neutralni“ i djeluju u skladu sa rezolucijim 1244 Savjeta Bezbjednosti Ujedinjenih Nacija, ne objašnjavajući tada o čemu se tačno radi, s obzirom na to da KFOR do danas nije imao vidljive aktivnosti na magistralnim putevima ka Brnjaku i Jarinju, osim povremenog prisustva patrolno-izvidničkog vozila sa udaljenosti od puta koje Srbi blokiraju.

„Potrebno je da se zbog serije incidenata koje su u prethodnim danima izazivali specijalci ROSU, posebno na prijelazu Brnjak, pojača prisustvo Kfora kako bi se takvi incidenti sprečili i sačuvao mir“, naveli su gradonačelnici.

Građane su pozvali na suzdržanost, da „ne nasjedaju na provokacije“.

„Mi smo svoji na svome i branimo osnovno ljudsko pravo koje garantuju svi međunarodni akti i povelje“, dodali su.

U toku je osmi dan blokade puteva kod Jarinja i Brnjaka, a zbog odluke Vlade Kosova o uvođenju probnih tablica RKS za vozila sa srpskim registarskim oznakama.

Barikade na smenu održavaju zaposleni u pojedinim institucijama, uz organizaciju i podršku čelnika Srpske liste i funkcionera, a podržava ih i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Na barikadama su od ponedjeljka raspoređene i specijalne policijske snage Kosova.

Do sada nije bilo incidenata na samim prijelazima ako se izuzme bacanje suzavca na početku na Brnjaku, ali je do sada bilo tri van prijelaza.

Prije dva dana su izgorjele dve kancelarije u opštini Zubin Potok u kojoj se nalazio centar za registraciju vozila – odnosno mjesto za izdavanje probnih RKS tablica, a u isti takav centar u Zvečanu u istoj noći su (u)bačene dve bombe koje nisu eksplodirale. Ovi incidenti su dodatno podigli tenzije.

Takođe prethodnih dana glavni naslovi u kosovskim medijima i dijelu prorežimskih srpskih medija je podizanje srpskih aviona nad Jarinjem, srpske trupe s druge strane Jarinja, te upravo dolazak ruskog ambasadora na samo Jarinje.