Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti poručio je danas da je zajedno sa ministrom policije Xhelalom Sveçlom imao sastanak sa komandantom KFOR-a na kojem je razgovarano o bezbjednosnoj situaciji, ali da nema informaciju da se KFOR sprema da interveniše na sjeveru Kosova i zameni specijalne jedinice Policije Kosova, kako su naveli pojedini albanski mediji, prenosi Telegrafi.

Kurti je istakao da su predstavnici Vlade Kosova u stalnom kontaktu sa međunarodnim institucijama na Kosovu.

“Nemam takve informacije za pripremu intervencije KFOR-a na sjeveru. Specijalne jedinice nisu u Brnjaku i Jarinju kako bi uživali u ovoj situaciji, oni su tu sa dužnošću da štite granične prijelaze i graničnu policiju", rekao je Kurti.

Prema njegovim riječima, postoje indicije da bi, "da nema Specijalne jedinice, granična policija i zgrade bili ozbiljno ugroženi".

"Blokiranje puteva nije učinjeno samo šleperima i ljudima, već i buldožerima. Preko 10.000 vozila koja su došla iz Srbije su dobila privremene registarske tablice”, rekao je Kurti i podsjetio da je njegov prijedlog za rješavanje situacije na sjeveru Kosova da i Srbija i Kosovo ukinu "probne tablice“.

Kurti je istakao da se prethodnih dana nigdje nije pojavljivao sa ministrom odbrane, za razliku od Srbije „koja šalje ministra na granicu“.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi