Neophodna mobilizacija

U danu kada se u svijetu obilježava Svjetski dan turizma, statistika pokazuje da je uticaj ovog sektora u BDP na Kosovu svega 1 odsto, što ukazuje da je neophodna mobilizacija bez izuzetaka, prenosi Ekonomija onlajn.

Navodi se da Kosovo ima veliki potencijal za razvoj turizma, s obzirom na geografski položaj i raspoložive resurse, a najznačajniji regioni su “Turistički region Prištine”, “Turistička regija Šar-planine”, “Turistički region Anamorava”, “Alpski turistički region” i “Centralni turistički region Kosova”.

Prirodne zanimljivosti su i pećina Gadima, bifurkacija u selu Nerodimlje kod Uroševca, vodopad Miruša, izvor Bijelog Drima, a kada je riječ o kulturno-istorijskim objektima Reporteri navodi "Kuću Prizrenske lige", koja se sastoji od lože sa muzejskom sobom, kao i polulučnog prostora sa historijskim i etnografskim podacima i umjetničkim vrijednostima.

Pandemija koronavirusa imala je veliki uticaj na svjetski turistički sektor, što se odrazilo i na Kosovu, s obzirom na činjenicu da su restriktivne mjere koje su preduzele vlade zemalja zaustavile putovanje i tako turističkom sektoru zadale veliki udarac.

Uprkos činjenici da Kosovo ima veliku raznolikost, ostaje još mnogo posla da se uradi jer osim razvoja turizma, zaštita životne sredine je takođe od velikog značaja ako se analizira u ekonomskom kontekstu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online