Sa jasnim mandatom pronalaska rješenja

Glavni pregovarači Kosova i Srbije će se najverovatnije sastati u toku ove sedmice u Briselu, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u EU.

Susret će biti organizovan uz posredovanje EU izaslanika za dijalog dvije strane Miroslava Lajčaka.

Takođe, RSE je veče ranije potvrđeno u State departmena da u Brisel stiže i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Istovremeno, u glavni grad Kosova je stigao i albanski premijer Edi Rama, gdje se sastao sa svojim kosovskim kolegom Albinom Kurtijem.

Intezivna diplomatska aktivnost preduzima se u cilju prevazilaženja napetosti nakon što je Kosovo preduzelo mjere zamjene srpskih tablica na vozilima iz Srbije, a lokalni Srbi na sjevru Kosova blokirali dva ključna prelaza - Brnjak i Jarinje.

Sastanak u Briselu

Mogući ovonedjeljni briselski susret između Petra Petkovića, predstavnika Srbije, i Besnika Bislimija, predstavnika Kosova, biće u cilju pokušaja da se pronađe rješenje za nastalu situaciju na severu Kosova.

Susret, čije održavanje se očekuje u drugoj polovini ove sedmice, biće održan uz posredovanje Miroslava Lajčaka. On, prema RSE saznanjima, radi na mogućim opcijama kako bi se pronašao kompromis za nastalu situaciju na sjeveru i u redovnom kontaktu je sa predstavnicima Beograda i Prištine.

Diplomatski izvori u Briselu upozoravaju da očekuju od obje strane da dođu sa jasnim mandatom da se razgovara u cilju pronalaska rješenja a ne, kako su se izrazili ovi izvori, “da iskoriste susret da bi još jednom iznjeli svoja stajališta”. Međutim, sam dolazak pregovarača i njihova spremnost da se sastaju se u brisleki krugovima smatra kao signal da su strane spremne da rade ne snižavanju tenzija.

Istovremeno, kako je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja američkog State departmenta, takođe će doputovato Brisel kako bi sa evropskim partnerima razmotrio trenutnu situaciju na Kosovu.

Rama: “Od muve se pravi bizon”

Premijer Albanije Edi Rama je osudio ponašanje zvaničnog Beograda zbog odluke kosovskih vlasti da uvede recipročne mjere za registarske tablice iz Srbije.

Rama, koji u ponedeljak (27. Septembra) boravi na Kosovu, je nakon sastanka sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem istakao da je stav Albanije jasan kada je u pitanju blokada dva granična prelaza na sjeveru Kosova.

"Svjedoci smo vojnih pozorišnih manevara Srbije na granici sa suverenom državom Kosovo. Ti manevri ne štite srpske građane na sjeveru Kosova, kako tvrdi rukovodstvo zvaničnog Beograda", rekao je Rama na konferenciji za novinare u Prištini.

Rama je rekao da se trenutne nesiglasice između Prištine i Beograda mogu rješiti isključivo dijalogom.

“Srbija nema pravo da registarske tablice pretvara u sukob. Od muve se pravi bizon, kao da je Kosovo tražilo rat", rekao je Rama.

Sa druge strane, pozvao je Kosovo da ne izaziva sukobe sa međunarodnim prijateljima zbog raspoređivanja Specijalne jedinice na sjeveru.

Kurti: Srbi blokiraju sami sebe

Premijer Kosova Albin Kurti je, sa zajedničke pres konferencije sa Ramom, još jednom ponovio da su Specijalne jedinice Kosova raspoređene na sever kako bi se zaštitile granice i dodao da je on sve odluke donosio u koordinaciji sa ministrom unutrašnjih polova, dok je “Srbija na granicu sa Kosovom dovela ministra odbrane”.

Kurti je još jednom istakao da kosovski Srbi blokiraju sami sebe, jer su “prije svega Srbi ti koji zbog blokada moraju da pješace kako bi prešli preko graničnih prelaza”.

U četiri opštine na severu Kosova (Sjeverna Mitrovica, Leposavić, Zvečan, Zubin Potok) živi većinsko srpsko stanovništvo i uglavnom oni i koriste dva blokirana prelaza sa Srbijom.

Kurti je još jednom pozvao građane Kosova iz redova srpske zajednice da spuste tenzije jer “institucije samo rade svoj posao”.

Rekao je da je o situaciji na sjeveru Kosova razgovarao i sa sekretarom NATO -a Jensom Stoltenbergom, te dodao da je kosovska strana spremna na razgovore.

Šta je prethodilo?

Edi Rama je na Kosovo stigao nakon posjete Sjedinjenim Američkim Državama gde je učestvovao u radu Generalne skupštine UN.

Posjeta se takođe događa sedam dana nakon što su grupe lokalnih Srba blokadama odgovorile na potez Prištine, odnosno dva dana nakon što su avioni srpske avijacije nadletali prelaz Jarinje.

Takođe, državni vrh Srbije saopštio da su jedinice Vojske Srbije u povišenoj borbenoj gotovosti u garnizonima Raška i Novi Pazar. Raška i Novi Pazar su mjesta na jugu Srbije, nadomak granice sa Kosovom i prvi gradovi poslije graničnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Priština je inače preduzela mjere koje su postale okidač za krizu u vrijeme isticanja petogodišnjeg roka u kome je Kosovo prihvatilo da na svojoj teritoriji produži važenje statusno neutralnih tablica, odnosno registarskih tablica koje izdaju organi Srbije za gradove na Kosovu (KM, PR, UR, PZ i GL). Rok je istekao 15. septembra 2021.

Od početka napetosti na sjeveru, najviši zvaničnici EU ali i NATO pozivali su strane da ulože napore i rade na deeskalaciji situacije u ovom dijelu Kosova.