Ako Vučić želi rat...

Stručnjak za bezbjednost Drizan Shala u izjavi za Kosovo Online ocjenjuje da je bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova stabilna, uprkos pokušajima pojedinih medija da se prikaže drugačije stanje.

Prema njegovom mišljenju, Policija Kosova djeluje u skladu sa operativnim planom za sprovođenje vladine odluke, štiteći teritorijalni suverenitet Kosova i spriječava bilo kakvu eskalaciju situacije.

“Situacija je za sada mirna, nema nijednog incidenta. Informacija da su pretučene tri osobe nije tačna, svi mi treba da smirimo situaciju. Policija Kosova profesionalno radi svoj posao”, ističe Shala.

Shala navodi da treba nastaviti sa sprovođenjem operativnog plana i da se ni na koji način Specijalne jedinice Policije Kosova ne povlače sa sjevera, jer bi to značilo da situacija nije stabilna.


“Policija Kosova treba da procjeni situaciju na terenu, čak može da poveća broj pripadnika policije. Ali sve zavisi od poteza predsjednika Vučića, Vlada Kosova je odlučna da ide do kraja. Ali ako Vučić želi rat, onda to ne može da se izbjegne, Vlada Kosova nije za rat, sve i da jeste, međunarodna zajednica i Amerikanci to neće dozvoliti”, kaže Shala.

On smatra da je odluka Vlade Kosova o primjeni reciprociteta za srpske registarske tablice ispravna, sugerišući da bi se održavanjem sastanka lidera Kosova i Srbije u Briselu, prevazišla trenutna situacija. Iako je, kako kaže, Kosovo postupilo u skladu sa Briselskim sporazumom.