Osmi dan

Specijalne snage Policije Kosova osmi dan su raspoređene u graničnim prelazima sa Srbijom, kako bi se osigurala primjena odluke koja je naišla na protivljenje Srba sa sjevera Kosova.

Situacija na prelazima Jarinje i Brnjak, između Srbije i Kosova, gdje su već osmi dan raspoređene specijalne jedinice Policije Kosova, jutros je mirna, ali i dalje napeta.

Srbi sa sjevera Kosova proveli su još jednu noć na putu Raška-Leposavić, okupljeni uz vatru i oko šatora, izražavajući nezadovoljstvo odlukom kosovskih vlasti da uvedu recipročne mjere o registarskim tablicama vozila.

Oni su riješeni da tu ostanu dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, da se specijalne jedinice Policije Kosova povuku sa  prelaza i da institucije Kosova povuku mjere koje se odnose na registarske oznake vozila koja dolaze iz Srbije i sa sjevera Kosova.

Rama danas na Kosovu

Prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni su za saobraćaj i preko njih se može proći samo pješke.

Noć na prelazima protekla je mirno, a tako je bilo i jučer.

Premijer Albanije Edi Rama boravit će danas na Kosovu gdje će, kako je najavljeno sa predstavnicima Kosova razgovarati o napetostima na sjeveru Kosova, ali i o inicijativi Otvoreni Balkan.

Rama u Prištinu dolazi iz New Yorka gdje je učestvovao na Generalnoj skupštini UN-a, a tokom boravka na Kosovu sastat će se sa premijerom Albinom Kurtijem, kao i sa liderima tri opozicione stranke.

Borbeni avioni nad Jarinjem

Avioni Vojske Srbije i jučer su nadlijetali područje oko Jarinja, a prethodno je to područje nadlijetao i helikopter KFOR-a.

Blizu prelaza Jarinje i Brnjak došao je i ambasador Rusije, koji je u pratnji ministra odbrane Srbije Nebojše Stefanovića obišao garnizon srbijanske vojske u Raškoj.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koji je izjavio da je od vitalnog značaja da Srbija i Kosovo pokažu suzdržanost i vrate se dijalogu, prenijela je Beta.

Dodao je i da će NATO osigurati sigurno okruženje i slobodu kretanja svima.

‘CIlj destabilizacija Kosova’
U međuvremenu je Ministarstvo evropskih i vanjskih poslova Albanije (MEFA) pozvalo Srbiju da povuče svoje oružane snage raspoređene u blizini prelaza sa Kosovom.

U saopštenju MEFA-e navodi se da Albaniju posebno brinu izvještaji o srpskim vojnim snagama upućenim, kako se dodaje, “blizu granice sa Kosovom” i vojnim avionima koji lete blizu i iznad, kako navode iz tog ministarstva, “zračnog prostora Kosova i izazivaju tenzije”.

Te tenzije, kako navodi albansko ministarstvo, podstiču pojedince da izazivaju nemire i nasilje i imaju za cilj destabilizaciju Kosova.

Takvi postupci su, tvrdi MEFA, u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima čiji je cilj obezbeđivanje bezbednosti i stabilnosti u tom delu regiona.

Ministarstvo, kako se dodaje, poziva na hitnu deeskalaciju tenzija i povratak na dijalog.

Dva incidenta

Prethodno je situaciju na sjeveru Kosova razmatralo i Vijeće za sigurnost Kosova i istaklo da institucije ostaju opredjeljene za očuvanje reda, javne sigurnosti i vladavine zakona na cijeloj teritoriji Kosova.

Kurti je na vanrednoj konferenciji za novinare pojasnio da su povod za održavanje sjednice Vijeća za sigurnost dva incidenta koja su se dogodila u noći sa petka na subotu, kada su nepoznate osobe zapalile Centar za registraciju u Zubinom Potoku, koji se nalazio untar opštinske zgrade, dok su u Zvečanu na kosovski Centar za registraciju “bačene dvije ručne bombe koje nisu eksplodirale”.

Sastanak je održan je i zbog, kako se navodi, “srpskih aviona koji su letjeli iznad kosovske granice”.