Blokada i dalje traje

Šesti dana protesta na Jarinju Srbija je nadzirala borbenim avionima. U subotu su dva aviona tri puta kružila unutrašnjošću srpske teritorije. Ali situacija nije bila ista u dvije opštine sa srpskim većinskim stanovništvom u petak u ponoć. Centre za registraciju vozila u Zubinom Potoku i Zvečanu napale su dosad nepoznate osobe. Dok je ona u Zubinom Potoku pretvorena u pepeo, bačene bombe na centralnu zgradu u Zvečanu nisu eksplodirale. Situacija na sjeveru Kosova izazvala je reakciju šefova institucija i političkih partija u zemlji.

Dva incidenta u sjevernim opštinama u ponoć povećala su tenzije između Kosova i Srbije u subotu. Zapaljen je Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku, dok je sličan pokušaj izveden u Zvečanu. Ali, dvije ručne bombe bačene u pravcu objekta na kome su registrovani automobili nisu eksplodirale.

Tragovi plamena prethodne noći još su bili svježi u zgradi Opštine Zubin Potok u kojoj se nalazi i Centar Ministarstva unutrašnjih poslova. Zid je pocrneo, prozori oštećeni i nekoliko stolica. Prostorije centra su požarom pretvorene u pepeo. Osim ovog centra, prema podacima policije, požar je zahvatio i Biblioteku Doma kulture.

Teže je razlikovati incident koji se dogodio prethodne noći u Centru za registraciju vozila u Zvečanu. Osim slomljenog stakla koje u blizini, čini se da je objekat za registraciju automobila u Zvečanu u dobrom stanju. Situacija je bila mirna, dok su se dve patrole policije nalazile ispred zgrade.

Incidenti u dvije opštine sa srpskom većinom dogodili su se pet dana nakon što je utvrđen reciprocitet registarskih oznaka, ne dozvoljavajući saobraćaj vozila sa srpskim tablicama. Treba ih zamjeniti privremenim.

Manevri srpskih letelica


Otprilike dvanaest sati nakon incidenata na sjeveru pojačan je nadzor srpskih snaga u blizini graničnog prijelaza sa Srbijom. U subotu su u tri slučaja borbeni avioni sa teritorije Srbije promatrali područje gdje lokalni Srbi nastavljaju da blokiraju put do graničnog prijelaza. U 12 sati izveden je prvi manevar. Dva aviona su zatim otišla, da bi se ponovo vratila, tačno sat vremena kasnije. U roku od 6 minuta izvršili su dvije patrole. Pola sata nakon ovih događaja, u vazdušnom prostoru Kosova pojavio se helikopter KFOR-a.

Vanredno stanje bilo je oko kilometar i tri metara od položaja specijalnih snaga policije Kosova, na graničnom prijelazu sa Srbijom. Granicu na Jarinju, šesti dan zaredom, moguće je prepješačiti.

Iako blokada i dalje ostaje ista, povećao se broj demonstranata u subotu popodne.

Zbog situacije na sjeveru Kosova, premijer Albin Kurti sazvao je sastanak Savjeta bezbjednosti za subotu uveče.

Kurti je to saopštio na konferenciji za novinare, na kojoj su zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Xhelalom Sveçlom razgovarao o situaciji na graničnim prijelazima i paljenju centra za registraciju vozila u Zubinom Potoku i bacanju ručnih bombi u Zvečanu. Premijer Kosova je rekao da je ovakvu situaciju izazvala Srbija, jer tamošnji zvaničnici žele da ona eskalira.


Kurti: Srbija izaziva ozbiljan međunarodni sukob


„Srbija očigledno želi da ilegalizuje situaciju, približava svoje avione granici Republike Kosovo, poput helikoptera i aviona ruske proizvodnje, koristeći ove napade i provokacije protiv građana Kosova. Srbija izaziva ozbiljan međunarodni sukob“, rekao je Kurti.

Kurti nije da signal da će se Specijalne jedinice sa sjevera povući, jer prema njegovim riječima, opasnost još nije „prestala“.

„To je očigledna opasnost, kako za graničnu policiju, tako i za granične prijelaze, kamione, buldožere i demonstrante, od kojih su neki primorani da odu jer su uveče pijani“, rekao je on.

Kurti je naveo i da je bilo ponuda međunarodnih aktera da odu u Brisel da razgovaraju, ali je to Beograd odbio, rekavši da uslove Srbije „ne možemo prihvatiti“.

U međuvremenu, ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla rekao je da se odluka o privremenim registarskim tablicama sprovodi na cijeloj teritoriji Kosova i da je do sada izdato preko 9 hiljada privremenih registarskih tablica. Sveçla je paljenje Centra za registraciju vozila u Zubinom Potoku nazvao krivičnim djelom.

Poziv predsjednice Osmani za međunarodnu zajednicu


Povodom ovih incidenata, reagovala je i predsjednica Kosova Vjosa Osmani, koja se nalazi u SAD. Osmani je putem posta na Facebooku rekla da su nedavni napadi dokaz da su „Srbija i Vučićev hegemonistički režim glavni izvor destabilizacije u regionu“. Ona je pozvala međunarodnu zajednicu da ne zanemaruje tako nešto i da preduzme potrebne korake.

„Na Kosovu, u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini koristi se isti model destabilizacije koji Rusija koristi u baltičkim državama, Ukrajini, Moldaviji i Gruziji. Stoga je vrijeme da međunarodna zajednica, prije svega, zemlje članice EU i NATO -a, uvide ovu opasnost i zaustave Vučićev režim u postizanju cilja stvaranja ‘srpskog sveta’, koji ‘pripada logici devedesetih u Srbiji", napisala je predsjednica pozivajući građane budu jedinstveni u odbacivanju zlokobnih scenarija Srbije.


Opozicija za koordinaciju institucija u pogledu situacije


S druge strane, situacija posljednjih dana na severu ujedinila je opoziciju u nedavnim reakcijama.

Lider Demokratske partije Kosova Memlji Krasniqi pozvao je Evropsku uniju, Sjedinjene Države i NATO da reaguju na pristup Srbije situaciji na sjeveru, rekavši da je ova druga pretila Kosovu državnim suverenitetom.

Reakcijom na Facebooku, Krasniqi je rekao da bi Vlada i institucije zemlje trebalo da budu koordinisane za važne akcije, naglašavajući da napadi na institucije u posljednja 24 sata, „ne treba dozvoliti da budu uvod u dalje pogoršanje situacije“.

„U odgovornosti vlade, uvijek je prikladno da važne odluke imaju stabilnu koordinaciju i strategiju. Ali, legitimne odluke institucija Kosova, suverene su odluke države Kosovo, koje se ne mogu blokirati i s kojima ne sme da bude prijetnji našoj državi. Istovremeno, radnje na blokadi i provokativni jezik Srbije koji poziva na sukobe – prema našoj državi i suverenitetu moraju se shvatiti ozbiljno”, napisao je Krasniqi.

Lider Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku rekao je da bi trebalo da postoji puno jedinstvo u zemlji u trenutnoj situaciji, zatraživši od premijera Albina Kurtija da okupi čitav politički spektar u zemlji na sastanku. Abdixhiku je u postu na Facebooku kazao da je LDK od blokade puteva, u stalnom kontaktu sa premijerom Albinom Kurtijem i drugim državnim čelnicima, i da su oni izrazili zabrinutost zbog bezbjednosne situacije.

„Kao LDK, izrazili smo punu spremnost da pomognemo vladi u svim njenim kapacitetima. Napeta situacija na sjeveru zahtjeva puno jedinstvo, pa predlažem da premijer prikupi politički spektar u zemlji, pozove parlamentarne stranke na sastanak – stav i opoziciju bez razlike, kako bi iskoristili sve naše kapacitete, domaće i strane, da zaštitimo naše državne interese danas“, napisao je Abdixhiku, pozivajući međunarodnu zajednicu da izbjegne prijetnje i tenzije Srbije na sjeveru.

U međuvremenu, lider druge opozicione stranke, Alijanse za budućnost Kosova, Ramush Haradinaj, ocenio je situaciju na sjeveru neprihvatljivom.

„Provokacije Srba na sjeveru se projektuju u Beogradu i Moskvi, a Priština, ne nasjedajući na te provokacije, mora biti odlučna u odbranu svog postojanja. Istovremeno pozivam Brisel da interveniše kod zvaničnog Beograda i zatraži od njega da ne izaziva situaciju na sjeveru, već da sprovede potpisane sporazume!“ napisao je on na Facebooku.

Vlada Kosova je u ponedjeljak počela da primjenjuje reciprocitet za automobilske tablice iz Srbije. Od sada, automobili sa srpskim tablicama pri ulasku na Kosovo moraju dobiti privremene registarske tablice RKS na bilo kom graničnom prijelazu. Rok im je 60 dana, a da biste dobili ove tabalice morate da platite 5 eura. Vlada Srbije primenjuje ovu mjeru više od 10 godina za registarske tablice Republike Kosovo.

Izvor: Koha/Kossev