Odgovornost

Evropska unija (EU) i drugi međunarodni partneri trebalo bi da izvrše pritisak na Srbiju da otvori arhive i dostavi informacije o masovnim grobnicama, smatra Ehat Miftaraj sa Pravnog instituta Kosova.

Miftaraj je za Ekonomiju onlajn rekao da ne postoji volja da Srbija otvori arhive, te da sve ove podatke srpska država koristi za pregovore.

„Evropska unija i drugi međunarodni partneri treba da izvrše pritisak na Srbiju, koja jednostavno kao zemlja koja je izazvala sve ove ratove i štetu na Balkanu treba da ima odgovornost da otvori arhive, ali i da pruži informacije o lokacijama svih masovnih grobnica kako bi se razriješila sudbina nestalih. Takva volja Srbije ne postoji i pokušavaju da iskoriste ove podatke koje imaju u pregovorima između Kosova i Srbije”, rekao je Mifteraj i dodao da “najviše gube albanske porodice koje tragaju za svojim najmilijim više od 20 godina”.

Miftaraj kaže da ne treba postavljati pitanje da li treba otvoriti arhive, jer je “Srbija bila pokretač nekoliko ratova na Balkanu”.

„Normalnu državu koja je bila pokretač nekoliko ratova na Balkanu početkom devedesetih i koja teži da bude dio evropske porodice, ne treba pitati da li bi trebalo da otvori ratne arhive ili ne i da o tome obavjesti kosovsku stranu i međunarodne partnerima o pronalasku svih nestalih osoba koje se još vode kao nestale", navodi Miftaraj.

On je takođe pomenuo tužbu za genocid koju je najavio premijer Albin Kurti, poručujući da to ne može da se dogodi bez da Kosovo bude dio Ujedinjenih nacija.

„Tačno je da je Kosovo reklo da će podneti tužbu protiv Srbije za ratne zločine, ali da bi se tako nešto dogodilo, Kosovo bi moralo biti dio Ujedinjenih nacija”, kaže Miftaraj.

Prema njegovim riječima “ratne zločine i sudbinu nestalih, Srbija koristi za postizanje konačnog sporazuma”.

„U dijalogu Kosovo-Srbija EU je bila posrednik i oni pokušavaju da pronađu ravnotežu za postizanje konačnog dogovora, a sa druge strane Srbija sa logikom koju vodi pokušava da iskoristi sudbinu nestalih kao priliku da postigne što veću korist u konačnom sporazumu”, zaključuje on.

S druge strane, bivša direktorka OVK Time Kadrijaj kaže da nema veće vrijednosti od rata Oslobodilačke vojske Kosova.

Ona navodi da bi posvećenost kosovskih institucija trebalo da bude u kontinuitetu u rješavanju slučajevi nestalih.

„Nema veće vrijednosti od rata Oslobodilačke vojske Kosova, jer zahvaljujući doprinosu i krvi mučenika, i doprinosu vojnika OVK uživamo u ovoj slobodi, moramo je cijeniti kao najveću vrijednost koja se dogodila albanskoj naciji. Nešto nije ukaljano što je sveto i svaka tvrdnja je uzaludna. Kosovo mora biti stalno angažovano dok se ne riješi posljednji slučaj nestalih, jer na ovaj način izlazimo i ispunjavamo moralnu obavezu prema porodicama”, zaključila je Kadrijaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online