Poslovanje s gubicima

Nepoštovanje antikovid mjera koje je uvela Vlada Kosova kažnjava se od strane Policije Kosova i inspekcijskih organa, ali predstavnici ugostiteljskog sektora smatraju da ni građani ni preduzeća ne trebaju da budu kažnjeni, prenosi Lajmi. Predsjednik Komore hotelijerstva i turizma Hysen Sogojeva smatra da bi izrečene kazne trebalo oprostiti svima.

"Još ranije smo rekli da je odluka, koja je i danas na snazi, bila malo ishitrena, što znači da nije dobro analizirana, pa ljudi i preduzeća ne zaslužuju ovu kaznu, jer većina Evropljana danas ne nosi maske na otvorenom”, rekao je Sogojeva.

Govoreći o novim mjerama, Sogojeva je rekao da bi građani trebalo da obezbjede dokaze o vakcinaciji ili negativan test kada je riječ o boravku u zatvorenim prostorijama, kako se vlasnici ne bi osjećali neprijatno.

"Apelujem na građane da budu savjesni, jer nije dobro ići u lokal ako nisu vakcinisani, ili nemaju negativan test. Nije dobro da se vlasnici kafića i barova postavljaju u nezavidne položaje, i da poštuju pravila, ali i da menadžeri traže te dokaze”, poručuje Sogojeva.

Menadžer jednog od kafića u Prištini Kastriot Januzaj, kaže da su, zbog ograničenog kapaciteta, tokom ovog mjeseca radili sa velikim gubicima.

On ističe da je lokal u kojem radi kažnjen sa 500 eura, ali da ima i drugih objekata kojima su izrečene kazne do dvije hiljade eura.

Januzaj smatra da te kazne treba oprostiti, jer vlasnici lokala nisu u mogućnosti da pokriju te dodatne troškove.

"Tokom septembra, skoro cijeli mesec, radili smo sa prepolovljenim kapacitetom, gdje nam je unutra bilo zabranjeno da radimo i mogli smo da radimo samo na otvorenom prostoru. Nije bilo posla, jer su večeri bile hladne. Kazne koje smo dobili bi trebalo da nam oproste, jer imamo druge obaveze i teško ćemo i to platiti”, zaključio je Januzaj.