Deklarativno licemerstvo

Ni premijer Albin Kurti, ni ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla, kao ni predsjednica Vjosa Osmani nisu jasno saopštili da li su se prije nametanja mjere reciprociteta Srbiji konsultovali sa međunarodnim faktorom, zemljama Kvinte i Kforom piše Botapres.

Sveçla je na posljednjoj pred konferenciji rekao da je međunarodni faktor znao da Briselski sporazum iz 2016. ističe 15. septembra.

Ministar je rekao da je "međunarodni faktor znao", ali nije potvrdio da li je međunarodni faktor zvanično obavješten, usmeno ili pismeno, i da li je prethodno konsultovan prije odlaska pripadnika Specijalnih jedinia na sjever Kosova, piše Botapres.

„Sada kada je situacija eskalirala, Srbija ozbiljno provocira avionima i tenkovima na sjeveru zemlje, predsjednica Osmani i premijer Kurti apeluju na međunarodnu zajednicu ’da zaustavi Srbiju’ ili ’da ne zatvara oči pred srpskim pritiscima’“, navodi Botapres.

Iskreno govoreći, navodi taj portal, to je deklarativno licemerstvo pred međunarodnim faktorom. Jer oni nisu tu da prate „datume isteka ugovora“ između Kosova i Srbije, već da se konsultuju i koordiniraju odnosima sa Srbijom.

„Posao koji ste sami počeli da radite, treba da ’radite’ sami“, navodi Botapres.

Dodaje da na sreću Kosova i naroda, međunarodni faktor je ozbiljniji od licemerja kosovskih zvaničnika.

„Oni su garanti bezbjednosti Kosova (KFOR), a zemlje Kvinte su garanti suvereniteta i integriteta Republike Kosovo“, piše Botapres.

Izvor: Kosovo Online/Botapress.info