Osuda vandalizma na sjeveru Kosova

Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Albanije reagovalo je na situaciju na sjeveru Kosova i najoštrije je osudilo vandalizam tamo počinjen, gde su neki pojedinci zapalili kancelarije za registraciju vozila u Zubinom Potoku i oštetili sličnu kancelariju u Zvečanu.

Ovo ministarstvo je navelo da ništa ne opravdava upotrebu nasilja, oštećenje javne imovine i nepoštivanje zakona.

Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove poziva da se ovi vandali izvedu pred lice pravde.

"Albanija je posebno zabrinuta zbog raspoređivanja srpskih oružanih snaga u blizini granice sa Kosovom i vojnih aviona koji lete blizu i iznad vazdušnog prostora Kosova, što podstiče pojedince na izazivanje nemira i nasilja, a njihov cilj je destabilizacija Kosova. Ovi akti su u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima, čiji je cilj osiguranje reda i stabilnosti u tom dijelu regiona“, navodi se u reakciji.

Ministarstvo je pozvalo Srbiju da povuče svoje oružane snage poslane na granicu sa Kosovom i da radi na hitnoj deeskalaciji situacije.

"Pozivamo sve aktere da u svojim bilateralnim i multilateralnim naporima pokažu suzdržanost i odmah krenu ka dijalogu, kao jedinom načinu za napredovanje i rješavanje otvorenih pitanja u duhu saradnje, kojoj je Albanija nepovratno posvećena. Kao saveznik NATO-u i odgovorna članica Ujedinjenih nacija, Albanija će učiniti sve što je potrebno da podrži sve napore ka trenutnoj deeskalaciji situacije i povratku u dijalog“, zaključuje se u reakciji.