Predsjednik Poslovne alijanse

Predsjednik Poslovne alijanse Kosova Agim Shahini smatra da je odsustvo lobiranja za nova priznanja i članstvo u međunarodnim organizacijama nesposobnost koju pokazuje Kosovo, prenosi Ekonomija onlajn.

On kaže da Kosovo ne sme da donosi bilo kakvu odluku, kakva god bila na međunarodnom i nacionalnom nivou, bez SAD i podsjeća da je moratorijum na lobiranje za nova priznanja predviđen Vašingtonskim sporazumom istekao.

Shahini je rekao da je odsada nelobiranje kosovska nesposobnost, te da to što nema 20 ambasadora Kosovo lišilo prava na integraciju u međunarodne mehanizme.

Profesor političkih nauka Dritero Arifi kaže da bi Kosovo trebalo da bude u kontaktu sa SAD, posebno radi pokretanja lobiranja.

Arifi smatra da Kosovo treba da bude oprezno u lobiranju, s ozbirom da Kosovo nema ambasadore u mnogim dravama.

„Srbija je diskretno radila protiv nezavisnosti Kosova, jer je prije nekoliko nedjelja ministar spoljnih poslova Srbije boravio u nekoliko afričkih zemalja i javno govorio o nepriznavanju Kosova. Dakle, to je flagrantno kršenje tog sporazuma”, rekao je Arifi.

Naveo je da je SAD tražila produženje moratorijuma na lobiranje za nova priznanja, odnosno povlačenja priznanja Kosova, ali da vjeruje u zaštitu Кosova, i to na neki način da se "zaustavi žurba Srbije da lobira za povlačenje priznanja".

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online