Predsjednik SDP

Predsjednik Socijaldemokratske partije Dardan Molliqaj kritikovao je Vladu zbog situacije na sjeveru Kosova rekavši da postoji prijetnja od eskalacije.

Dodao je da je SDP prati situaciju na sjeveru Kosova od 20. septembra, od donošenja uredbe Vlade Kosova o probnim tablicama za vozila sa srpskim registarskim tablicama koja ulaze na teritoriju Kosova, i upozorio da je situacija na sjeveru ozbiljna i da prijeti da eskalira.

„Čini se da situacija nije smišljena, iako je prilično lako predvidljiva. Nedostatak vizije i hrabrosti za dijalog manifestuje se u nepromišljenim avanturama i improvizacijama. Naravno, biće solidarnosti sa ugroženim policajcima, ali je potrebno kritikovati kratkovidu politiku Vlade”, naveo je Molliqaj u objavi na Facebooku.

Istakao je da je uvođenje reciprociteta registarskih tablica Srbiji, pokazao nedostatak kosovskih institucija na sjeveru Kosova.

„Problem registarskih tablica je pokazao da postoji nedostatak državnog autoriteta institucija Republike na sjeveru. Svaki segment odnosa sa Srbijom odražava se na cjelinu. Dakle, sa Srbijom nam ne trebaju trenutni gestovi, već politika sa vizijom i hrabrošću. Sjever nije mjesto za izlaganje oružja, već za dobro osmišljene diplomatske i bezbjednosne strategije ako ste zaista odlučili da prekinete status kvo", naglasio je Molliqaj u objavi.

Naglasio je da nije trenutak za podjelu opozicionih stranaka, da li su za Kosovo ili za Srbiju, već za njihovu odgovornost zbog situacije na sjeveru.

"Opozicione stranke u Skupštini moraju da odgovaraju za tu opasnu neodgovornost koju neki pokazuju", zaključio je Molliqaj.

Izvor: Kosovo Online