Objavio imena

Savjet za nacionalnu bezbjednost Kosova zasjedao je u subotu uveče, povodom nekoliko incidenata koji su se dogodili na sjeveru Kosova gdje lokalni Srbi šesti dan zaredom blokiraju prelaze Jarinje i Brnjak. Nakon sjednice nije bilo izjava za medije.

Sednici Saveta za nacionalnu bezbednost je, osim Kurtija, prisustvovao ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla, te predstavnici Obaveštajne službe Kosova i Bezbjedonosnih snaga Kosova.

Kako je prethodno istog dana, 25. septembra, pojasnio premijer Kosova Albin Kurti, povod za održavanje ove sednice bila su dva incidenta koja su se dogodila u toku prethodne noći, kada su nepoznate osobe zapalile Centar za registraciju u Zubinom Potoku, koji se nalazio untar opštinske zgrade, dok su u Zvečanu na Centar za registraciju bačene dve ručne bombe koje nisu eksplodirale.

Sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost Kosova se održava i zbog, kako se navodi, “srpskih aviona koji su leteli iznad kosovske granice.”

Kurtijeve objave o stanju na barikadama

U međuvremenu, premijer Kosova Albin Kurti je na svom Facebook nalogu napisao da su neke "kriminalne osobe sa ekstremističkim stavovima" učestvovale u blokiranju prelaza na severu Kosova.

“Vladislav Dajković, crnogorski državljanin, je 22. septembra 2021. godine ušao na Kosovo preko graničnog prelaza Jarinje i pridružio se demonstrantima. Takođe, on ima i srpsko državljanstvo”, napisao je Kurti uz objavljene fotografije Dajkovića.

Kosovski premijer takođe tvrdii da je Dajković blizak Borisu Malagurskom, novinaru i autoru dokumentarnih filmova, kao i Arnu Gujonu, francuskom državljaninu koga je Vlada Srbije imenovala za direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

“Dajković je takođe član Ruskog imperijalističkog pokreta (čija se zastava vidi na fotografiji), koji su Sjedinjene Države proglasile terorističkom organizacijom”, navodi Kurti u objavi.

Takođe iznosi i da je podršku podizanju barikada preko društvenih mreža slao i Igor Braunović, generalni direktor preduzeća "Srbijašume", te njegov zamenik Bratislav Dikić.

“Dikić je general u penziji i svojevremeno je bio na čelu srpske žandarmerije, bio je uhapšen jer je bio umešan u pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. Dikić je blizak sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem”, naveo je Kurti.

Niko od pobrojanih se povodom Kurtijevih navoda do zaključenja ovog teksta nije oglasio.

Šta je prethodilo?

Ranije u subotu Javni servis Srbije Radio televizija Srbije (RTS) izvestio je kako je nekoliko aviona Vojske Srbije nadletalo prelaz Jarinje između Srbije i Kosova. Međutim, nema zvanične potvrde srpskih vlasti o ovome.

Takođe u četvrtak, 23. septembra ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio da su jedinice Vojske Srbije u povišenoj borbenoj gotovosti u garnizonima Raška i Novi Pazar, jer na taj način država, kako je rekao, želi da pošalje jasnu poruku da se više neće dogoditi pogrom srpskog naroda na Kosovu.

Raška i Novi Pazar su mesta na jugu Srbije, nadomak granice sa Kosovom i prvi gradovi posle graničnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Osmani: Srbija glavni izvor destabilizacije u regionu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je da poslednji incidenti na severu Kosova pokazuju da je Srbija "glavni izvor destabilizacije u regionu".

Ona je pozvala međunarodnu zajednicu da ne zanemari, kako je rekla, tendenciju Rusije i Srbije da destabilizuju region, nanesu štetu Evropskoj uniji i NATO -u.

“Na Kosovu, u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini koristi se isti model destabilizacije koji Rusija koristi u baltičkim državama, Ukrajini, Moldaviji i Gruziji. Zato je vreme da međunarodna zajednica, pre svega zemlje članice EU i NATO -a, uvide ovu opasnost i da zaustave režim (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića da ostvari svoj cilj stvaranja 'srpskog sveta'“, napisala je Osmani na društvenoj mreži Faceebook uz napomenu da je Srbija to isto pokušavala i 90-ih godina, u vreme režima Slobodana Miloševića.

Inače, u Centrima za registraciju se uzimaju probne tablice koje su vlasnicima automobila sa srpskim tablicama sada neophodne kako bi se kretali na teritoriji Kosova. Takođe, probne tablice se uzimaju i na graničnim prelazima.

„Ove kriminalne radnje najbolje pokazuju šta bi se dogodilo na graničnim prelazima, na Jarinju i Brnjaku, da tamo nisu prisutne Specijalne jedinice Policije Kosova”, napisao je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) na svom Facebook nalogu, napominjući da će kosovske vlasti nastaviti sa realizacijom primene odluke o reciprocitetu.

Ministar Svečlja je građane na severu pozvao da poštuju zakone i da ne dozvole da njima manipulišu ljudi koji od novonastale situacije imaju političku ili materijalnu korist.

Šesti dan blokade prelaza Jarinje i Brnjak

Kosovski Srbi već šesti dan blokiraju dva prelaza na severu Kosova – Jarinje i Brnjak – zbog odluke o reciprocitetu ali i zbog odluke da će tablice sa gradovima na Kosovu, koje izdaje Srbija, biti konfiskovane.

Radi se o tablicama KM (Kosovska Mitrovica), PR (Priština), GL (Gnjilane), i tako dalje, a one su se do sada koristile isključivo u četiri opštine na severu Kosova - Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Ove tablice su južno od Ibra ukinute, odnosno prestale su da se koriste pre deset godina na osnovu Sporazuma Kosova i Srbije 2011. godine o slobodi kretanja.

Prema istom sporazumu, građani Kosova na teritoriju Srbije u poslednjih deset godina nisu mogli da uđu sa RKS (Republika Kosovo) tablicama bez probnih tablica, pa se Kosovo Sporazumom obavezalo da će na još pet godina izdavati statusno neutralne KS (Kosovo) registarske tablice, koje je Srbija prihvatila.

Potom je 2016. godine postignut dogovor o finalizaciji sprovođenja Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine, kada je Kosovo prihvatilo da na još pet godina produžiti važenje statusno neutralnih KS (Kosovo) registarskih tablica. Tih pet godina je isteklo sredinom septembra ove godine.