Potpredsjednica AAK

Alijansa za budućnost Kosova predlaže da Vlada Kosova uspostavi potpuni reciprocitet sa Srbijom, prenosi Gazeta express.

U stranci Ramusha Haradinaja kažu da je odluka o reciprocitetu sa registarskim tablicama dobrodošla, ali da je nije trebalo doneti usred kampanje za lokalne izbore.

Smatraju da je ta odluka možda namerno doneta da bi se zaustavio proces dijaloga Beograda i Prištine, dok se ne održe lokalni izbori.

Potpredsjednica AAK Time Kadriaj zabrinuta je zbog, kako kaže, napete situacije na sjeveru Kosova.

"Ako se želi reciprocitet u cjelosti uspostaviti i primjeniti u svim oblastima, baš kao što se prema Kosovu postupa pri putovanju u Srbiju, tako bi trebalo postupati i prema onima koji putuju na Kosovo. Moramo proširiti integritet i suverenitet na cijelo Kosovo", rekla je Kadriaj i dodala da su odlukom o reciprocitetu za registarske tablice Albanci iz Preševa i Bujanovca nepravedno tretirani.

Kadriaj smatra da odlaganje procesa dijaloga ne odgovara Kosovu i kritikuje premijera Kurtija zbog populističkog pristupa dijalogu u Briselu.

Navodi da bi dijalog u Briselu trebalo da se završi uzajmnim priznanjem Srbije i Kosova i da treba graditi dobrosusjedske odnose.

"Ali prema izjavama vidimo da je to daleko. Proces dijaloga ne treba zapostaviti, jer odugovlačenje košta Kosovo", rekla je Kadriaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express